Wednesday, June 9, 2010

Ο πολυκερματισμός δεν βοηθάει την υπόθεση του βιβλίου

  • Οι κρίσιμες εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου ήταν το θέμα για το οποίο επρόκειτο να μας ενημερώσουν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ωστόσο βρεθήκαμε θεατές σε μια ακόμα δημόσια αντιπαράθεση του κλάδου, ενός πολυκερματισμένου και βαθιά διχασμένου χώρου, όπου οι διαφοροποιήσεις των μελών του αποκτούν πια προσωπικό χαρακτήρα και οι ρήξεις μοιάζουν αναπόφευκτες. Για τον χώρο των εκδοτών ο πολυκερματισμός δεν είναι δα φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος αλλά μια χρόνια γάγκραινα, η οποία βοηθούσης της βαθιάς και πολυδιάστατης κρίσης που βιώνουμε επανέρχεται στο προσκήνιο οξυμμένη.
  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ Λουκάς Ρινόπουλος επέρειψε ανοιχτά ευθύνες στην ομάδα εκδοτών, "μεγάλους εκδότες" τους αποκαλούσε, που εδώ και καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τον Σύλλογο διαφοροποιούμενη σε διάφορα ζητήματα. Το κυριότερο εμφανίστηκε από την πλευρά του ΣΕΒΑ να ακουμπά στο ζήτημα της διοργάνωσης από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκδοτών, των δύο υπαίθριων εκθέσεων βιβλίου. Ο κ. Ρινόπουλος, με αφορμή την αποχή τους από την πρόσφατη έκθεση στο Ζάππειο, τους κατηγόρησε για για άρνηση ανταπόκρισης στην πρόσκληση διαλόγου για τον ορισμό επιτροπής διοργάνωσης των παράλληλων εκδηλώσεων, τους κατηγόρησε επίσης για "διγλωσία" και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ρίχνουν νερό στον μύλο της παράτασης της διάσπασης του χώρου μας". Ο Σάμης Γαβριηλίδης επεσήμανε ότι, "αν δεν γίνονται κλαδικές εκθέσεις, δεν θα υπάρχουν πόροι στα σωματεία" και επέμεινε ότι "πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε θεσμούς".
  • Από την πλευρά της "ομάδας εκδοτών" ο Θ. Ψυχογιός χαρακτήρισε όλη τη συζήτηση "αντικείμενο ψυχανάλυσης". Αμφισβήτησε τον διεθνή χαρακτήρα που δίνει το ΕΚΕΒΙ στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, αφού, "αν το ΕΚΕΒΙ δεν επιδοτούσε τους ξένους επισκέπτες, δεν θα ερχόταν κανένας" και έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της μεταστέγασης της συγκεκριμένης έκθεσης στην Αθήνα. "Το 95% της βιβλιοπαραγωγής είναι στην Αθήνα" είπε προσθέτοντας ότι "σε τέτοιους καιρούς λιτότητας οι εκδότες δεν αντέχουν οικονομικά να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη".
  • Ο κ. Ρινόπουλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΚΕΒΙ, ζήτησε να προηγείται διαβούλευση όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα στο Δ.Σ., προκειμένου να ενημερώνονται επαρκώς οι εκπρόσωποι των εκδοτών. Επέκρινε το ΕΚΕΒΙ ότι "θα έπρεπε να έχει άποψη για τη στρατηγική των βιβλιοθηκών", ζήτησε "επαναχάραξη της πολιτικής προώθησης βιβλίου" αντί να δίνεται το βάρος στις διεθνείς εκθέσεις. "Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν δοθεί 5 εκατ. ευρώ για εκθέσεις και 72.000 ευρώ για μελέτες και έρευνα, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς ακριβώς πρέπει να ξαναχαράξουμε την προώθηση του βιβλίου" είπε. Χαρακτήρισε "άκομψο" τον τρόπο με τον οποίο διέκοψε το ΕΚΕΒΙ την επιχορήγηση προς το ΕΚΕΜΕΛ και μίλησε για δυνατότητα σύγκλισης των δύο απόψεων. Τέλος, ως προς την κρίση στο χώρο του βιβλίου μίλησε βάσει "πιθανολογούμενων στοιχείων", τα οποία δείχνουν την πτώση των πωλήσεων μαζί με τα χαρτικά να υπερβαίνει το 20%.  [Η ΑΥΓΗ: 09/06/2010]

No comments: