Friday, June 11, 2010

Κέντρα Βιβλίου και Μετάφρασης: αντίλογος σε περικοπές

  • Τον αντίλογό της στις θέσεις του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκη Θεοδωρόπουλου, εκφράζει η Ελένη Ζέρβα, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης.


  •  Αποκρούει ένα από τα βασικά επιχειρήματά του, ότι το ΕΚΕΜΕΛ δεν προωθεί τη μετάφραση από την ελληνική σε ξένες γλώσσες. «Από την ίδρυσή του μέχρι το 2008 το ΕΚΕΜΕΛ διέθετε τμήμα διετούς φοίτησης μετάφρασης προς τα γαλλικά. Από το 2005 μέχρι σήμερα λειτουργεί στους κόλπους του τμήμα διετούς φοίτησης μετάφρασης προς τ' αγγλικά. Παράλληλα, οργανώνει στο "Σπίτι της Λογοτεχνίας" σεμινάρια μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά», υποστηρίζει. 
  • Η διεύθυνση του ΕΚΕΜΕΛ επαναλαμβάνει ότι προωθεί αποσπάσματα έργων ελληνικής πεζογραφίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Αρνείται ότι έχουν μειωθεί οι εγγραφές στα μαθήματα του ΕΚΕΜΕΛ. Τέλος, σχετικά με την αναστολή της επιχορήγησης του Κέντρου από το ΕΚΕΒΙ, η Ελένη Ζέρβα τονίζει ότι το ΕΚΕΜΕΛ «καλύπτει το 65% των αναγκών του. Μολοταύτα, τα 100.000 ευρώ της επιχορήγησης από το ΕΚΕΒΙ είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του». 
  • Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου επανέρχεται με δεύτερη καταγγελία. Κόντρα στη φρασεολογία του επίσημου αιτιολογικού της απομάκρυνσής τους, όπου αναφέρεται «ως μη ανανέωση συμβάσεων έργου λόγω αναστολής κάποιων δράσεων», το σωματείο μιλάει «για απολύσεις που έγιναν με τρόπο παράνομο, σύμφωνα ακόμη και με το ιδιωτικό δίκαιο. Εγιναν απροειδοποίητα, στο 22% του προσωπικού χωρίς να διασφαλίζουν ούτε την "εξασφάλισή τους" από το ταμείο ανεργίας, με μία "χαριστική" αποζημίωση παρά τη μόνιμη, καθημερινή και πλήρους ωραρίου υπαλληλική σχέση που για κάποιους έφτανε τα 9 εννέα έτη - χωρίς πειστικές εξηγήσεις για τα κριτήρια επιλογής». 
  • Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ για την «αναστολή κάποιων δράσεων», εκτιμούν οι εργαζόμενοι ότι «αφορά δευτερεύουσες μόνο πρωτοβουλίες, και όχι τον κύριο όγκο του έργου του. Πώς σκοπεύει να υλοποιήσει το υπόλοιπο από το κύριο πρόγραμμά του, που διατηρείται ανέπαφο και στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοι είχαν ρόλους καθοριστικούς, με τα τρία τέταρτα μόνο των εργαζομένων;», αναρωτιούνται. 
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ζητεί ακόμη να μάθει αν στον φετινό προϋπολογισμό 1.170.000 ευρώ περιλαμβάνονται τα 700.000 που δόθηκαν για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τα 100.000 για την Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Ακόμη θυμίζει ότι το ΕΚΕΒΙ είχε κτίριο να στεγαστεί δωρεάν -και όχι να πληρώνει ενοίκια 13.000 ευρώ τον μήνα- τη Βίλα Μπότση στην Κηφισιά. Το κτίριο επεστράφη πριν από έναν χρόνο, ως μη λειτουργικό, στο κράτος.

No comments: