Thursday, June 17, 2010

Ο αμφιλεγόμενος «Οδυσσέας» του Τζ. Τζόις ξανά στο προσκήνιο




  • The New York Times
Το ερώτημα αν ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις είναι έργο «άσεμνο» έμοιαζε να είχε επιλυθεί πριν από 75 χρόνια μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δημιουργοί της διαδικτυακής εκδοχής σε κόμικς του κλασικού μυθιστορήματος, που ονομάζεται «Ulysses Seen», είπαν ότι η Apple απαιτεί να αφαιρεθούν όσες εικόνες περιέχουν γυμνό πριν το κόμικ εγκριθεί ως εφαρμογή για το iPad. Ο Ρόμπερτ Μπέρι, ο εικονογράφος του «Ulysses Seen», είπε ότι η εικόνα μιας γυναίκας με το στήθος εκτεθειμένο θεωρήθηκε προσβλητική. Ο Μπέρι προσφέρθηκε να κάνει pixelate την εικόνα ή να τη σκεπάσει με ένα φύλλο συκής, προτάσεις που απορρίφθηκαν από την Apple. «Επρεπε να αφαιρέσουμε όλο το σώμα της και να εστιάσουμε μόνο στο πρόσωπό της», είπε ο κ. Μπέρι. «Hταν κάπως απογοητευτικό».

Ο Τσαντ Ρουτκόφσκι, ο εμπορικός διευθυντής του «Ulysses Seen», είπε πως υπερασπίστηκε ένθερμα τις γυμνές εικόνες, ιδιαίτερα αυτήν της «κυρίας με το γάλα» που τελικά περικόπηκε. «Πραγματικά λογομάχησα με τον τύπο από την Apple», είπε. «Ο τρόπος με τον οποίο ο Ρομπ ζωγράφισε τη σκηνή είναι σημαντικός για το περιεχόμενο του κειμένου σ’ εκείνο το σημείο». Το 1933, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Αμερική αποφάνθηκε ότι το «Οδυσσέας» δεν ήταν άσεμνο βιβλίο, επιτρέποντας την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μυθιστόρημα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, που αποκαλείται και Bloomsday, και είναι η μέρα που ο φανταστικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, Leopold Bloom, περιπλανήθηκε στο Δουβλίνο.

Ο κ. Μπέρι και ο Τζος Λέβιτας, ο διευθυντής παραγωγής, άρχισαν να δουλεύουν για το κόμικ εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και έχουν πλέον τοποθετήσει τα αρχικά μέρη σε μία ιστοσελίδα, ulyssesseen.com. Ελπίζουν ότι το κόμικ θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκμάθησης για φοιτητές και ότι οι φαν του Τζόις θα το κατεβάσουν από το iTunes, όπου είναι διαθέσιμο δωρεάν.

No comments: