Thursday, November 20, 2008

Τα Εξάρχεια δίνουν ζωή στον Δημοσθένη Βουτυρά


Τον Δημοσθένη Βουτυρά (1871-1958), αυτή την εξαιρετική περίπτωση πεζογράφου, τιμά 50 χρόνια από τον θάνατό του η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραρλάμα». Το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου (στις 8 μ.μ.) στο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του, που έχει καταδικαστεί σε μια περίεργη αποσιώπηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει από την «Παραρλάμα» και ο 6ος τόμος των Απάντων του.

Οι εκδηλώσεις δεν θα έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον σατιρικό και τολμηρό κόσμο του Βουτυρά, μέσα από συζητήσεις και κυρίως αναγνώσεις των διηγημάτων του (από τον Θοδωρή Γκόνη). Η σκηνοθέτις Ελενα Βόγλη θα επιχειρήσει να δραματοποιήσει τις αναγνώσεις με στοιχεία χάπενινγκ και συνεργάτες τούς ηθοποιούς των ομάδων «Φιλική Εταιρεία Τάσσει δ' Ερωτα» και «Τσιριτσάντσουλες».

Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τις θεματικές ενότητες: «Η κριτική απέναντι στο έργο του Βουτυρά», «Αφηγηματικοί τρόποι», «Φανταστικοί κόσμοι και Ουτοπία» και «Ο ανατρεπτικός μοντερνισμός του Βουτυρά» (συντονιστές: Γιάννης Μπασκόζος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αρης Μαραγκόπουλος και Διαμαντής Καράβολας).

Θα παρουσιαστούν ακόμα: ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά, η μπαλάντα «Ο Μπαλάφας στον Παράδεισο» (διασκευή ομώνυμου διηγήματός του) του Αλέκου Βασιλάτου, το διήγημα «Παραρλάμα» σε κόμικς σε σενάριο Δημήτρη Βανέλη και σχέδιο Θανάση Πέτρου, η διασκευή σε σενάριο του διηγήματος «Αλλα κουφάρια» από τον Οδυσσέα Σταυράκη (βραβείο σεναρίου για ταινία μικρού μήκους στον διαγωνισμό του ΕΚΕΒΙ το 2007) κ.ά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2008

No comments: