Wednesday, November 19, 2008

Σε Ελληνίδα ομογενή το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας του Μόντρεαλ

Η ελληνικής καταγωγής από πλευράς πατέρα συγγραφέας Κατρίν Μαυρικάκη, η οποία διδάσκει γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κέρδισε το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας του Δήμου του Μόντρεαλ (συνοδευόμενο με 15.000 δολάρια) για το μυθιστόρημά της Le ciel de Bay City (εκδόσεις Heliotrope)

Η Κατρίν Μαυρικάκη κέρδισε ανάμεσα σε άλλους τέσσερις σπουδαίους συγγραφείς του Μόντρεαλ και το βιβλίο της είναι υποψήφιο στην κατηγορία δράμα για τα βραβεία του Γενικού Κυβερνήτη, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Κατρίν Μαυρικάκη γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1961 στο Σικάγο από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Έλληνα μεγαλωμένο στην Αλγερία. Μοίρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε διάφορες συνοικίες του Μόντρεαλ και του Μίτσιγκαν και μεγάλωσε μαζί με τον αδελφό της μπροστά από μια συσκευή τηλεόρασης.

Πήρε γυμνασιακά μαθήματα σε διεθνές γαλλικό σχολείο του Μόντρεαλ, όπου έμαθε τι θα πει αδικία. Το 1979 επέλεξε το Μόντρεαλ για να ζήσει όπου έκανε σπουδές στη γαλλική φιλολογία, ενώ έπαθε κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει χρόνια ψυχανάλυση. Έκτοτε της έχει μείνει κάτι, όπως η ίδια λέει αυτοσαρκαζόμενη.

Επί 10 χρόνια δίδασκε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Concordia, όπου ήταν ευχαριστημένη. Αλλά η 11η Σεπτέμβρη ήρθε πάλι να τη διαλύσει. Ξαναβρέθηκε το 2003 στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, όπου έκτοτε διδάσκει γαλλική φιλολογία. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα, καθώς και επιστημονικές διατριβές και ημερολόγια.

Κάνει γιόγκα και διαλογισμό, έχει μια κόρη 8 ετών, σύζυγο αρκετά χωριάτη, ένα βαπτιστικό χαριτωμένο και πολυλογά και δύο νονές για την κόρη της. Γι' αυτό μοιράζεται ένα χρακτηριστικό με τους Ρεπουμπλικανούς, τους Συντηρητικούς και τους Έλληνες: Ζήτω η οικογένεια!

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: