Τιμήθηκε σήμερα, από τη γαλλική Ακαδημία, ο πρώτος ακαδημαϊκός που έφθασε, σήμερα, την ηλικία των 100 ετών, ο ανθρωπολόγος Κλοντ Λεβί-Στρος. Ο τιμηθείς, που συγκαταλέγεται στους εξέχοντες διανοούμενους του περασμένου αιώνα, κατέχει έδρα ακαδημαϊκού από της 24ης Μαΐου του 1973.
Ο Λεβί-Στρος ούτε παρέστη στη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ακαδημίας, με σκοπό να τιμηθεί, ούτε όμως και σε πολλά άλλα, συναφούς χαρακτήρα, δημόσια γεγονότα στη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα θα παραστεί, όπως αποσαφηνίστηκε από το στενό του περιβάλλον.
Γεννημένος στη διάρκεια του έτους 1908 στις Βρυξέλλες, από γονείς Γάλλους, ο Κλοντ Λεβί-Στρος θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης Ανθρωπολογίας και τα έργα του: «Στοιχειώδεις δομές της συγγένειας» επίσης «Οι λυπηροί Τροπικοί» είναι και διαδεδομένα και προσφιλή.
Η ιστορικός ακαδημαϊκός Ελέν Καρέρ ντ' Ανκός, αναφερόμενη στη σημερινή γιορτή προς τιμήν του ανθρωπολόγου Λεβί-Στρος, έκανε λόγο πρωτίστως για μία «οικογενειακή γιορτή», τόνισε δε στη συνέχεια της πανηγυρικού χαρακτήρα ομιλίας της ότι ο τιμηθείς «κατανόησε πολύ εύστοχα, σε ό,τι αφορά τους Ακαδημαϊκούς, την κεφαλαιώδη σημασία των πολύ παλιών εθιμικών κανόνων, τεκμηριώνοντας ότι αυτοί κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά στους κατιόντες, ενσαρκώνοντας με το προσωπικό του παράδειγμα και με έναν άριστο τρόπο την αξία ότι, σ' αυτούς ειδικά τους κανόνες, πρέπει να παραμένουμε διαχρονικά απολύτως πιστοί».
Η Γαλλική Ακαδημία που ιδρύθηκε το 1634 επί Λουδοβίκου του 13ου και του Ρισελιέ, έχει ήδη κάνει μια διαδρομή 374 ετών.
Ρακίνας, Κορνέϊγ, Ουγκό και Κοκτό διετέλεσαν ακαδημαϊκοί. Έχει 40 ισόβια μέλη - η ιδιότητα του ακαδημαϊκού δεν είναι επιδεκτική παραίτησης από το καθήκον.
Πέντε γυναίκες είναι, σήμερα, ακαδημαϊκοί- - εκ των οποίων η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, η ιστορικός Ελέν Καρέρ ντ Ανκός και η Σιμόν Βέϊλ, εσχάτως.
Η πρώτη ακαδημαϊκός της Γαλλίας, ήταν η συγγραφέας Μαργκερίτ Ντιράς.
Από τη γαλλική Ακαδημία, πρώτιστο καθήκον της οποίας είναι η πιστότητα και η διαφύλαξη της γαλλικής γλώσσας -έχει όμως κατακριθεί επανειλημμένως όταν, υπερβάλλουσα εαυτήν, αρνείται να πολιτογραφήσει ευρύτατα διαδεδομένους αγγλικής προέλευσης όρους -συντάσσεται το «Λεξικό της γαλλικής γλώσσας», το οποίο και ενημερώνεται διαρκώς.
No comments:
Post a Comment