Προσβάσιμη για το κοινό είναι από προχτές η δικτυακή πύλη της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης «Europeana» (www.europeana.eu), όπου καταρχήν έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται από το 2000 με την ψηφιοποίηση «πολιτισμικού υλικού», ενώ τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε από τα κράτη μέλη «να αυξήσουν τις προσπάθειες συνεισφοράς στην «Europeana», παρέχοντας περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους υπέρ της ψηφιοποίησης». Περισσότεροι από 1.000 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη προσέφεραν υλικό στην «Europeana». Μόνο το εθνικό ίδρυμα οπτικοακουστικών μέσων της Γαλλίας προσέφερε 80.000 εγγραφές εκπομπών του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων λήψεων των πεδίων μαχών της Γαλλίας το 1914. Οι εθνικές βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συνεισέφεραν έντυπο και χειρόγραφο υλικό, συμπεριλαμβανομένων ψηφιοποιημένων αντιτύπων των αξιόλογων βιβλίων που έφεραν νέες ιδέες στον κόσμο. Μέχρι το 2010 θα διατεθούν από την ΕΕ περίπου 69 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα με αντικείμενο τις ψηφιακές βιβλιοθήκες.
Ωστόσο, ακόμη και η χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για τη διάδοση του πολιτισμού, στον καπιταλισμό σχετίζεται άμεσα με τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ετσι στο «κάλεσμα» του περασμένου Αυγούστου (βλ. αναλυτική παρουσίαση στο «Ρ» 31/8/2008) η ΕΕ «πρότεινε» στα κράτη - μέλη να «συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα». Έφερε μάλιστα και το παράδειγμα της Σλοβενίας, η οποία «εξέδωσε το 2007 νόμο για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον οποίο προσφέρονται νέες ευκαιρίες για την ιδιωτική προώθηση έργων ψηφιοποίησης σε δημόσια ιδρύματα»...
No comments:
Post a Comment