Wednesday, November 12, 2008

Κορυφαίος κριτικός μπροστά στον «θάνατο της κριτικής»


Ο 65χρονος επιφανής καθηγητής λογοτεχνίας και θεωρητικός πολιτισμικών σπουδών Τέρι Ιγκλετον, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Galway, θα βρεθεί στην Αθήνα για δύο διαλέξεις.

Ο Τέρι Ιγκλετον, γνήσιος απόγονος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και από τους επίμονους αρνητές του μεταμοντερνισμού
Υπό την υψηλή επιστασία του British Council, θα δώσει την πρώτη, με θέμα «Ο θάνατος της κριτικής», τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου (8 μ.μ.), στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζερβός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Είναι μια συνεργασία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η δεύτερη διάλεξη, με θέμα «Το νήμα της ζωής», αφιερωμένη στη μνήμη του Κοσμά Ψυχοπαίδη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.), στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλος του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Αυτή συνδιοργανώνεται από το Διδακτορικό Πρόγραμμα στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα και την Ελληνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Γνήσιος απόγονος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Τέρι Ιγκλετον πιστεύει ακόμη ότι το στοίχημα του σοσιαλισμού δεν χάθηκε, ενώ είναι από τους επίμονους αρνητές του μεταμοντερνισμού. Ανοιξε διάλογο με το έργο μαρξιστών στοχαστών, όπως των Λούκατς, Αλτουσέρ, Μασρέ, Μπένγιαμιν, Μπαχτίν, και αξιοποίησε στο έργο του διάφορες θεωρίες από τον φεμινισμό μέχρι την ψυχανάλυση. Συχνά-πυκνά προτείνει τον παραδοσιακό ρόλο της κριτικής ή της κουλτούρας ως έναν τρόπο για τον επαναπροσδιορισμό τους στο παρόν, αλλά και ως υπενθύμιση για τον ζωτικό και καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν στο παρελθόν.

Σημαντική είναι η συνεισφορά του στο θέμα της τρομοκρατίας, για την οποία έχει διατυπώσει την ακόλουθη αιρετική άποψη: «Η τρομοκρατία, όπως και πολλά άλλα φαινόμενα που θεωρούνται πανάρχαια, είναι σύγχρονο εφεύρημα. Ως πολιτική ιδέα αναδύθηκε επί Γαλλικής Επανάστασης - πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι η τρομοκρατία και το σύγχρονο δημοκρατικό ιδεώδες είναι δίδυμα».

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής έργα του: «Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας» («Οδυσσέας»), «Μετά τη θεωρία» («Μεταίχμιο»), «Ιερός τρόμος» («Πατάκης»), «Η ιδεολογία του αισθητικού» («Πολύτροπον»), «Η έννοια της κουλτούρας» («Πόλις»), «Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας» («Καστανιώτης»), «Μαρξ» («Ενάλιος»), «Ο μαρξισμός και η λογοτεχνική κριτική» («Υψιλον»).

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2008

No comments: