Monday, November 3, 2008

Δύο νέα βραβεία από το Ιδρυμα Ωνάση

Στη διάρκεια μιας μεγαλοπρεπούς τελετής στο Ινστιτούτο της Γαλλίας, στο Παρίσι, έγινε η επίσημη ανακοίνωση της θεσμοθέτησης των δύο νέων Διεθνών Βραβείων του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», παρουσία του διευθυντή του Ιδρύματος κ. Αντώνιου Παπαδημητρίου, του αντιπροέδρου Ιωάννη Ιωαννίδη και πλήθους προσωπικοτήτων. Το ένα βραβείο αφορά τον τομέα του Δικαίου, τις νομικές και κοινωνικές επιστήμες και το δεύτερο τον τομέα των Γραμμάτων, την αρχαιολογία, την ιστορία και την φιλολογία. Και τα δύο βραβεία θα απονέμονται ανά διετία, ενώ η πρώτη απονομή προγραμματίζεται να γίνει πριν από το τέλος του 2009.

Ειδικότερα, το βραβείο Δικαίου στοχεύει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, σε μία καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην επίλυση των κοινωνικών συγκρούσεων.

Το βραβείο Γραμμάτων έχει σκοπό να προαγάγει την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας μέσα από ένα έργο, ή μία υποδειγματική εργασία στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και της λογοτεχνίας,

Τα βραβεία θα απονέμονται κάθε χρόνο εναλλάξ, σε πανεπιστημιακούς, στοχαστές ή διακεκριμένες προσωπικότητες και θα συνοδεύονται και από ποσό της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.

Οι δύο επιτροπές των βραβείων θα αποτελούνται από τον Πρόεδρο και έναν εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ωνάση, από τον Chancelier του Institut de France, από μέλη του Ινστιτούτου και των εμπλεκόμενων Ακαδημιών, καθώς και από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στους τομείς του Δικαίου και των Γραμμάτων.

No comments: