Tuesday, November 4, 2008

Εντεκα κορυφαίοι στο πλευρό του Κούντερα

Εντεκα από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του κόσμου, οι νομπελίστες Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Τζ. Μ. Κουτσί, Ναντίν Γκόρντιμερ και Ορχάν Παμούκ, αλλά και οι Φίλιπ Ροθ, Σάλμαν Ρούσντι, Ζαν Ντανιέλ, Κάρλος Φουέντες, Χουάν Γκοϊτισόλο, Χόρχε Σεμπρούν και Πιερ Μερτένς με επιστολή τους στηρίζουν δυναμικά τον Μίλαν Κούντερα στην πρόσφατη περιπέτειά του.
Ο κορυφαίος Τσέχος συγγραφέας κατηγορήθηκε σε δημοσίευμα του τσέχικου περιοδικού «Respekt», και με μοναδικό στοιχείο παλιό έγγραφο της αστυνομίας, ότι το 1950 σε ηλικία 21 ετών είχε καταδώσει στην αστυνομία συμπατριώτη του, διαφωνούντα με το κομμουνιστικό καθεστώς.

«Δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από σπίλωση της τιμής ενός από τους μεγαλύτερους ζώντες συγγραφείς, πάνω σε βάσεις το λιγότερο ύποπτες», τονίζουν οι κορυφαίοι συγγραφείς σε επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες στην πρώτη σελίδα του σάιτ Bibliobs.com του γαλλικού περιοδικού «Nouvel Observateur». Και προσθέτουν: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας απέναντι σε μια τέτοια ενορχηστρωμένη εκστρατεία διασυρμού και διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Μίλαν Κούντερα».

Οι συγγραφείς υπενθυμίζουν ότι ο Κούντερα αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες. Και αναφέρονται στην πρόσφατη μαρτυρία του Τσέχου ιστορικού της Λογοτεχνίας Ζντέκεκ Πέτσατ, ο οποίος βεβαίωσε ότι ο Κούντερα δεν είχε καμία σχέση με την «υπόθεση», αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ποιος ήταν ο πραγματικός καταδότης και γιατί το έκανε.

Τέλος, η αφρόκρεμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας επιρρίπτει ευθύνες στον Τύπο γιατί έσπευσε να διαδώσει με «φρικτή ελαφρότητα» τις συκοφαντίες εναντίον του Κούντερα χωρίς να επισημαίνει τα στοιχεία που τις αντέκρουαν.

Γ.Ε.ΚΑΡ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2008

No comments: