Thursday, May 20, 2010

Υγιείς εκδότες εκπέμπουν SOS

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Ζάππειο η 33η Γιορτή Βιβλίου, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα

Η οικονομική ύφεση χτύπησε και το βιβλίο. Και μάλιστα στην πιο λαϊκή του εκδοχή, που είναι η ανοιξιάτικη 33η Γιορτή Βιβλίου. Με διοργανωτή τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, επέστρεψε σ' ένα προσβάσιμο χώρο για το μεγάλο κοινό, στο Ζάππειο. Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να βρει τον δρόμο της επιστροφής.

Ορισμένοι από τους πρώτους επισκέπτες, που επέλεξαν να ξεφυλλίσουν  βιβλία σ' έναν από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους χώρους του κέντρου  της Αθήνας

Ορισμένοι από τους πρώτους επισκέπτες, που επέλεξαν να ξεφυλλίσουν βιβλία σ' έναν από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους χώρους του κέντρου της Αθήνας

Τα εγκαίνια, από τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκη Θεοδωρόπουλο, σημαδεύτηκαν από την απουσία του κόσμου και των μεγάλων και μικρομεσαίων εκδοτών, που δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα τα οποία προϋποθέτει μία μεγάλη έκθεση. «Ο εκδοτικός χώρος ήταν πάντα υγιής, γιατί λειτουργούσε με κριτήρια ανταγωνισμού. Ας φροντίσει η Πολιτεία να τον προστατέψει», ήταν η διαπίστωση και η ευχή του, κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει «ότι η τιμή του βιβλίου σε σχέση με άλλα πολιτιστικά προϊόντα είναι χαμηλή» και ζήτησε από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωσή του, στους πιο ευαίσθητους δέκτες, που είναι οι μαθητές.

Η έκθεση, με χορηγό επικοινωνίας το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας», θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 του μήνα. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 6-10.30 μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο 6-11 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ.-10.30 μ.μ.

No comments: