Κατά 35% μειώθηκε ο προϋπολογισμός του, σε λουκέτο οδηγείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης. Τάκης Θεοδωρόπουλος: Ηταν θέμα επιβίωσης
Η οικονομική κρίση κτύπησε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Τα σοβαρότερα θύματα είναι εννέα εργαζόμενοι οι οποίοι απολύθηκαν χθες και το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστήμες του Ανθρώπου), του οποίου την ετήσια επιχορήγηση (100.000 ευρώ) έκοψε το ΕΚΕΒΙ, οδηγώντας το ίσως σε λουκέτο αν δεν το ενισχύσει απευθείας το ΥΠΠΟΤ.
Το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε τις περικοπές που αποφάσισε, μετά τη μείωση του προϋπολογισμού του από το ΥΠΠΟΤ κατά 35% - 1.170.000 ευρώ ο σημερινός προϋπολογισμός αντί του περσινού 1.600.000 ευρώ.
Το κλίμα στο ΕΚΕΒΙ ήταν χθες πολύ βαρύ μετά τη γνωστοποίηση των εννέα απολύσεων σε σύνολο 40 εργαζομένων (το 2000 ήταν 60). «Αιφνιδιαστικά με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού και την «κατάργηση του αντικειμένου» τους, χωρίς πειστικές εξηγήσεις για τα κριτήρια αυτής της επιλογής», καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων. Κατά τον πρόεδρο Τάκη Θεοδωρόπουλο, ήταν θέμα επιβίωσης του ΕΚΕΒΙ.
«Ή εννέα απολύσεις ή το κλείνεις. Εάν το ΕΚΕΒΙ σταματήσει τις δραστηριότητές του, για να πληρώνει μόνο τον κόσμο που έχει, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Κεραυνός και στο ΕΚΕΜΕΛ, όπου περίμεναν περικοπή, αλλά όχι αναστολή της επιχορήγησης. «Κάτι τέτοιο είναι ενάντια στον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΒΙ», μας είπε η διευθύντριά του, Ελένη Ζέρβα, «γιατί η ύπαρξη ενός μεταφραστικού κέντρου προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΒΙ, γι’ αυτό και στον προϋπολογισμό του προβλέπει μέρος για το ΕΚΕΜΕΛ».
Ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 2001, με πρώτη διευθύντρια την Κατρίν Βελισσάρη, σημερινή διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. Είναι ένας ευέλικτος οργανισμός με μόλις τρεις υπαλλήλους και πλούσια δραστηριότητα, που επικεντρώνεται στα τμήματα για πέντε γλώσσες, με 100 σπουδαστές (επ’ αμοιβή) κατά μέσο όρο ετησίως, ενώ απονέμει και πέντε μεταφραστικά βραβεία ετησίως σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα.
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος έχει διαφορετική άποψη: «Βάσει του καταστατικού του, το ΕΚΕΜΕΛ έπρεπε να εκπαιδεύει ξένους για την ελληνική γλώσσα. Αυτό έχει νόημα να το ενισχύει το ελληνικό κράτος.
Τώρα εκπαιδεύει Ελληνες για ξένες γλώσσες, ενώ η αγορά είναι γεμάτη από τέτοιους μεταφραστές». Κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, «ανάμεσα στο να επιλέξουμε άλλες 20 απολύσεις, επιλέξαμε την αναστολή της επιχορήγησης».
Η ύπαρξη του ΕΚΕΜΕΛ, σύμφωνα με την κ. Ζέρβα, «δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά πολιτικής βούλησης. Δεν μπορεί να μην υπάρχει στην Ελλάδα ένα μεταφραστικό κέντρο, όπως στις περισσότερες χώρες, ειδικά τώρα που το ΥΠΠΟΤ ενεργοποίησε το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων». Το ΕΚΕΜΕΛ έχει ζητήσει απευθείας στήριξη από το ΥΠΠΟΤ.
- Ψάχνει στέγη
Αλλη στέγη αναζητά το ΕΚΕΒΙ από αυτή στην Αθανασίου Διάκου 4, όπου πληρώνει μηνιαίως 10.000 ευρώ, και ζητεί από το ΥΠΠΟΤ τη μεταστέγασή του σε άλλο χώρο, της ιδιοκτησίας του. Επίσης διέκοψε τη λειτουργία του γραφείου πληροφοριών που διατηρούσε στη Στοά του Βιβλίου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΕΘΝΟΣ, 20/05/2010
Thursday, May 20, 2010
Περικοπές και εννέα απολύσεις
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment