Saturday, May 29, 2010

Εκθεση για τον Γεννάδιο... στη Βιβλιοθήκη του

  • Για πρώτη φορά η Γεννάδειος φιλοξενεί στους χώρους της ζωγραφικά έργα 60 σύγχρονων καλλιτεχνών

  • Από το 1926, που εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Θεόδωρου Πάγκαλου, ως σήμερα ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης των Αθηνών σπάνια έχει επιχειρήσει παρουσίαση εκθεσιακού υλικού εκτός του δικού του. Τι ήταν αυτό που έκανε τα μέλη του ΔΣ των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης να αποφασίσουν να ανοίξουν τις πύλες της σε περισσότερους από 60 σύγχρονους καλλιτέχνες; «Θα θέλαμε να δείξουμε και σε ένα διαφορετικό κοινό πλην του επιστημονικού και του ερευνητικού ποιοι είμαστε και τι κάνουμε» λέει η διευθύντρια της Γενναδείου, δρ Μαρία Γεωργοπούλου. «Μια βιβλιοθήκη οφείλει να αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας την εποχή του Διαδικτύου, όπου σωρεία πληροφοριών προσφέρεται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, μια τέτοια έκθεση ίσως μας βοηθήσει να δούμε και εμείς, οι άνθρωποί της, τη Βιβλιοθήκη με άλλη ματιά». Η ομαδική εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8 Ιουνίου έχει ως βασική αφετηρία τον ίδιο τον Ιωάννη Γεννάδιο αλλά και το δημιούργημά του. Αλλοι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με τη φυσιογνωμία του, άλλοι με ό,τι συνέλεγε μετά πάθους, άλλοι ανασυνέθεσαν την εποχή του. Κάποιοι εμπνεύστηκαν από την έννοια της συλλογής και κάποιοι από την έννοια της βιβλιοθήκης.
  • Τα έργα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης κυρίας Ιριδας Κρητικού, βρήκαν θέση σε πτέρυγα της Βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Από 26.000 συγγράμματα αποτελούνταν η συλλογή που δώρισε το 1922 ο διπλωμάτης Ιωάννης Γεννάδιος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να χτίσει μια Βιβλιοθήκη για να τη στεγάσει μόνιμα. Στα 84 χρόνια λειτουργίας της η Γεννάδειος εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές της, έχοντας φθάσει τους 117.000 τόμους, ενώ το κληροδότημα της Σχολής έχει αποτρέψει οικονομικές δυσκολίες σε περίοδο κρίσης. «Δεν θέλουμε να είμαστε αποθήκη θησαυρών» λέει η κυρία Γεωργοπούλου. «Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης να έρθουμεπερισσότερο κοντά στα παιδιά και στην ελληνική εκπαίδευση, κάτι που ως σήμερα δεν είχαμε επιχειρήσει». Πιστεύει, άραγε, ότι ο Ιωάννης Γεννάδιος θα ήταν ικανοποιημένος σήμερα από το δημιούργημά του; «Απολύτως. Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη έγινε τελικά ό,τι οραματίστηκε ο ιδρυτής της: ένα κέντρο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου».

No comments: