Tuesday, May 4, 2010

«Απαξιώ τους ομιλητές» στα βραβεία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της το 1961, τιμά σήμερα (στο Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, στις 18.30) εκδότες και βιβλιοπώλες για τη συμβολή τους στη διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού, ειδικά σε εποχές όπου τα τεχνικά μέσα και οι πολιτικές καταστάσεις δεν βοηθούσαν στην επιβίωσή του. Με τιμητικές διακρίσεις- οι οποίες απονέμονται από την ΠΟΕΒ σε άτακτα διαστήματα από το 1998- θα τιμηθούν απόψε οι εκδότες Στέφανος Βασιλόπουλος, Χαρίλαος Μηχιώτης, Γιάννης Σιδέρης, Κώστας Τσιρόπουλος, Στρατής Φιλιππότης και ο βιβλιοπώλης Θανάσης Κοσκινιώτης, ενώ ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός θα αναγορευθεί επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΒ.

Θα μιλήσουν οι καθηγητές Κώστας Γεωργουσόπουλος («Βιβλίο ή Διαδίκτυο»), Δημήτριος Παντερμαλής («Η μαγεία του βιβλίου»), Ευάγγελος Βενιζέλος («Το βιβλίο σήμερα»), Γεράσιμος Αρσένης («Η Βιβλιοθήκη, μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας»), Απόστολος Κακλαμάνης («Το βιβλίο, οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες στο τέλος του 20ού αιώνα»), Νίκος Κωνσταντόπουλος («Η πολιτική του βιβλίου ως πολιτική ανάπτυξης»), Γιώργος Δαρδανός («Περιμένοντας τις επόμενες εξελίξεις»). Συντονίζει ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ανάμεσα στους τιμωμένους και ο 77χρονος τηνιακός εκδότης Στρατής Φιλιππότης. Βαφτισιμιός του Γιάννη Κολλάρου του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την Εστία- την «ακαδημία του βιβλίου», όπως την αποκαλεί-, προτού ανοίξει τον δικό του εκδοτικό οίκο το 1978. Εγκαινίασε τη δραστηριότητά του με τα δοκίμια «Η κρίση του πολιτισμού μας» του Ε. Π. Παπανούτσου στη σειρά «Σύγχρονος Προβληματισμός». Από το 1992, με την επωνυμία «Ερίννη», κυκλοφορεί εκδόσεις που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του την Τήνο, για τις οποίες τιμήθηκε το 2004 με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών.

Λόγω των κυκλαδίτικων ανέμων είναι ιδιόρρυθμος, δηλώνει ο εκδότης τής Μάρως Βαμβουνάκη και του Γιάννη Καιροφύλα στο βιογραφικό του. Και έχει δίκιο που εφιστά την προσοχή. Με αφορμή τη βράβευσή του, σε επιστολή προς την ΠΟΕΒ την οποία γνωστοποίησε στο «Βήμα», γράφει τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για τη βράβευσή μου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως των 50 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας, την οποία και αποδέχομαι.

Την παρουσία μου όμως στην τελετή απονομής αποδέχθηκα μη γνωρίζοντας τους ομιλητές και τον συντονιστή. Λαμβάνοντας όμως την πρόσκληση και βλέποντας τα ονόματα, σας ενημερώνω ότι για λόγους αρχής δεν θα παρευρεθώ στην τελετή απονομής, γιατί απαξιώ τους ομιλητές, αναξιόπιστους πολιτικούς - συνυπεύθυνους για το σημερινό κατάντημα της χώρας- Γεράσιμο Αρσένη και Απόστολο Κακλαμάνη. Επίσης, τον καπελοφορεμένο- πότε με πράσινη και πότε με γαλάζια ρεπούμπλικα- “συντονιστή” Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος στην εκπομπή του “Αξιον Εστί” καπελώνει τους συγγραφείς, τους εκδότες και τους τηλεθεατές. Ο Βασιλικός είναι ο πλασιέ της λογοτεχνίας και ο γυρολόγος των εκδοτών...».

No comments: