Thursday, May 20, 2010

Απολύσεις στο Κέντρο Βιβλίου, απειλή λουκέτου στο Κέντρο Μετάφρασης

  • Και εκεί που είχαμε αρχίσει να αισιοδοξούμε, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για το βιβλίο από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, μας έπεσε η κεραμίδα στο κεφάλι!

«Η  απόφαση είναι άδικη και καταχρηστική», υποστηρίζει η Ελένη Ζέρβα,  διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ. «Αναζητούμε νέους πόρους από ιδιωτικά  πολιτιστικά ιδρύματα, με τη μορφή χορηγιών», είναι η αισιόδοξη νότα από  τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο

«Η απόφαση είναι άδικη και καταχρηστική», υποστηρίζει η Ελένη Ζέρβα, διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ. «Αναζητούμε νέους πόρους από ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα, με τη μορφή χορηγιών», είναι η αισιόδοξη νότα από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, αποφάσισε την απόλυση εννέα υπαλλήλων του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρυτάνευσε η διάζευξη «Ή το κλείνουμε ή συνεχίζουμε με μειωμένες δραστηριότητες». Είναι γεγονός ότι το Κέντρο Βιβλίου έπρεπε να αποφασίσει με το μαχαίρι στον λαιμό, καθώς ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά 35% -ο φετινός τακτικός προϋπολογισμός είναι 1.170.000 αντί του περσινού 1.600.000 ευρώ. Επομένως, ο άμεσος στόχος ήταν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 400.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, για να προσαρμοστεί το Κέντρο Βιβλίου στα νέα οικονομικά δεδομένα, ήταν τα ακόλουθα: Μείωση του προσωπικού. Περιορισμός των δράσεων και των δραστηριοτήτων (βιβλίο και κινηματογράφος, βραβείο σεναρίου, συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις και σε εκθέσεις εξωτερικού). Περικοπή των λειτουργικών εξόδων. Αναστολή της ετήσιας επιχορήγησης των 100.000 ευρώ προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκης Θεοδωρόπουλος, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε δήλωσή του στην «Ε» έκανε σαφές ότι στηρίζει τα στελέχη και τους υπαλλήλους του οργανισμού. Ομως, μέσα σε λίγους μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω. «Είμαστε αναγκασμένοι να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στις δραστηριότητες που θεωρούμε απολύτως σημαντικές. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τη συνεργασία με άξιους εργαζόμενους και ελπίζουμε ότι στο ορατό μέλλον θα μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να τους έχουμε στο δυναμικό μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι του βιβλίου πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπερασπιστούμε αυτό το κρίσιμο για τον πολιτισμό μας εργαλείο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τα γεγονότα που τρέχουν.

Αυτή τη στιγμή, οι προτεραιότητες, πάντα κατά τον πρόεδρο, είναι οι εξής: Η διάδοση της ανάγνωσης κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Η προβολή των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Εν τούτοις, δεν προσπαθεί να κρύψει το «πρόβλημα κάτω από το χαλί». Το βλέπει κατάματα και προσπαθεί να το λύσει: «Δυστυχώς, αρκετές από τις υπόλοιπες δραστηριότητες οφείλουμε να τις αναστείλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκαταλείπουμε. Αναζητούμε νέους πόρους και από ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα, με τη μορφή χορηγιών, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις κεντρικές δράσεις και ενδεχομένως να επανενεργοποιήσουμε όσες από τις υπόλοιπες κριθούν απαραίτητες για το έργο μας».

Αναμφισβήτητα, ο ριγμένος των οικονομικών περικοπών είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται η Ελένη Ζέρβα. «Επιτρέψτε μου να θεωρήσω την απόφαση της πλειοψηφίας του δ.σ. του ΕΚΕΒΙ και άδικη και καταχρηστική», είναι η εκτίμησή της, μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί της. Και συνέχισε, εξηγώντας τους λόγους: «Η απόφαση να αναστείλει την ετήσια επιχορήγηση αποτελεί καταστρατήγηση ενός από τους στόχους του ίδιου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου: την προώθηση της μεταφραστικής πράξης ως μόνης διαδικασίας μέσω της οποίας το ελληνικό βιβλίο γίνεται γνωστό στο εξωτερικό, ως μόνης δημιουργικής αντενέργειας ανάμεσα στις λογοτεχνίες».

Οι κίνδυνοι να βάλει λουκέτο το ΕΚΕΜΕΛ είναι παραπάνω από ορατοί. Γι' αυτό η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης θέτει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία οποία κάθε άλλο παρά ρητορικά είναι: «Τι κύρος θα έχουν οι τίτλοι σπουδών των παλιών φοιτητών, όταν δεν θα υπάρχει το Κέντρο που τους εξέδωσε; Ποια είναι η θέση του υπουργείου έναντι των ξένων φορέων, των τομέων νεοελληνικών σπουδών των πανεπιστημίων του εξωτερικού, των ευρωπαϊκών ινστιτούτων με τα οποία συνεργάζεται το ΕΚΕΜΕΛ, όταν αυτό θα πάψει να υπάρχει; Τι θα γίνει με τον θεσμό των βραβείων, λογοτεχνικών και θεατρικών;».

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΕΒΙ καταγγέλλει τις απολύσεις συναδέλφων του, με επιστολή του στον Τύπο: «Η απόλυση εννέα συναδέλφων μας ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα (σ.σ. χθες) με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΚΕΒΙ και την "κατάργηση του αντικειμένου" τους, χωρίς πειστικές εξηγήσεις για τα κριτήρια της επιλογής. Δηλώνουμε ότι πρόκειται ανεξαιρέτως για καταξιωμένους συναδέλφους, με πολύχρονη συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ, που η προσφορά τους έχει επαινεθεί ποικιλοτρόπως. Θεωρούμε ότι η αποψίλωση του ΕΚΕΒΙ από το έμψυχο δυναμικό του υπονομεύει ουσιαστικά τον ρόλο του στον χώρο του βιβλίου, τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων με τον εξορθολογισμό των δαπανών του». *

No comments: