Friday, May 21, 2010

Το ... «ανήξερο» ΥΠΠΟ-Τ


«Ασχετο» με τις εξελίξεις στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου επιχειρεί να εμφανιστεί το ΥΠΠΟ-Τ, «φορτώνοντας» την αντιδραστική πολιτική του στους οργανισμούς του ...που την εφαρμόζουν!

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, στην οποία γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση του κράτους να παραδώσει τη λειτουργία του οργανισμού στους «χορηγούς», συνοδευόμενη από απολύσεις, περικοπές δραστηριοτήτων του κλπ., χτες έγινε γνωστή η παραίτηση του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΚΕΒΙ. Μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι με τις περικοπές κατά 35% της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ από το ΥΠΠΟ-Τ «μετατέθηκε» στις «πλάτες του διοικητικού συμβουλίου το ωμό δίλημμα: "είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης"».

Η απάντηση του υπουργείου αποτελεί «μνημείο»... υποκρισίας: Το ΥΠΠΟ-Τ «ουδέποτε ζήτησε από το ΔΣ οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις (...) Το μόνο που διευκρινίζεται παγίως σε κάθε νέο ΔΣ (...) είναι ότι πρέπει να κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του»! Λες και δεν είναι εύλογο και αναμενόμενο το πού οδηγεί η μείωση των κονδυλίων!

Ομως, «έκπληκτο» το ΥΠΠΟ-Τ προσπαθεί να εμφανιστεί και στο ζήτημα της μείωσης της χρηματοδότησης: «(...) αναρωτιόμαστε με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα (σ.σ. ο Π. Τατσόπουλος) δεδομένου ότι το ΕΚΕΒΙ και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (...) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟ-Τ».

Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ, στις 19/5, αναφέρεται ρητώς η μείωση του προϋπολογισμού κατά 35%. Ωρα είναι το υπουργείο να ισχυριστεί ότι το ΕΚΕΒΙ ...«ακούει φωνές»... [Ριζοσπάστης, Σάββατο 22 Μάη 2010]

No comments: