Sunday, May 23, 2010

ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ: "Θυμώνω που παρουσιάζουν τους Ελληνες τεμπέληδες"

File:George Pelecanos at the 2008 Brooklyn Book Festival.jpg

Ο Ομπάμα είναι φανατικός αναγνώστης του. Γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα γιατί μέσα από αυτά μπορεί να μιλήσει για τις κοινωνικές αντιθέσεις. Ζει στην Ουάσιγκτον, είναι παντρεμένος επί 25 χρόνια με την ίδια γυναίκα και έχει υιοθετήσει τρία παιδιά

  • συνεντευξη στη ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Κυριακή 23 Μαΐου 2010 
Είναι υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Μικρός παρακολουθούσε μανιωδώς γουέστερν με τον παππού και τον πατέρα του και ήθελε να γίνει κινηματογραφιστής. Τον κέρδισε όμως η αστυνομική λογοτεχνία και γράφει τώρα «αστικά γουέστερν» για το έγκλημα και τις κοινωνικές ανισότητες στη «μαύρη» Ουάσιγκτον της τελευταίας εβδομηκονταετίας. Εκανε πολλές δουλειές, έζησε τη νεότητά του στο μάξιμουμ και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Εκτός από επιτυχημένος συγγραφέας 16 αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι από τους σεναριογράφους των σειρών «Wire» και «Τempe». Είναι ένας οικογενειάρχης με τρία παιδιά, που πηγαίνει κάθε Κυριακή στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και ο Ομπάμα ανυπομονεί να διαβάσει το νέο του βιβλίο στις διακοπές του. Ο δεύτερης γενιάς 53χρονος Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Πελεκάνος είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Ελληνα που ζει στην Αμερική αποφασισμένος να πετύχει. Δεν μασάει τα λόγια του, εκφράζει ευθαρσώς τις απόψεις του και πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο.

- Είστε πολύ δημοφιλής συγγραφέας στην Ελλάδα, το γνωρίζετε; Κυκλοφορούν ήδη εννέα μυθιστορήματά σας. Εφέτος έχουμε τρία νέα βιβλία σας μέσα σε έναν χρόνο: τον «Κηπουρό της νύχτας», τη «Γλυκιά αιωνιότητα», από την τετραλογία της Ουάσιγκτον που μόλις κυκλοφόρησε, ενώ μεταφράζεται το «Τurnaround»...

«Ετσι εξηγείται γιατί με αναζητούν πολλοί έλληνες δημοσιογράφοι τον τελευταίο καιρό...».

- Μας ελκύει επιπλέον η ελληνική σας καταγωγή. Μιλάτε ελληνικά;

«Λίγο. Τα έμαθα στο σπίτι. Οι παππούδες μου και οι γονείς μου μιλούσαν άπταιστα φυσικά. Εγώ πήγα και στο ελληνικό σχολείο, αλλά εκεί δεν έμαθα τίποτε. Με έστελναν οι γονείς μου κάθε μέρα μετά το αμερικανικό σχολείο, αλλά πήγαινα με το ζόρι, δεν έδινα προσοχή και οι δάσκαλοι με έβγαζαν συνέχεια έξω. Κατανοώ όμως μια συζήτηση στα ελληνικά και διαβάζω επίσης. Οπότε, αν σας ξεφύγει καμιά κακή κουβέντα, θα το καταλάβω...».

- Στην Ελλάδα έχετε έρθει; 
«Οι γονείς μου κατάγονται από τη Σπάρτη και ήρθα στην Ελλάδα για πρώτη φορά μαζί τους το 1980. Οταν εκείνοι έφυγαν εγώ παρέμεινα, γύρισα την Ευρώπη και επέστρεψα για να περάσω κάποιο διάστημα με φίλους στην Ελλάδα. Αλλά βέβαια έχει αλλάξει πολύ από τότε. Εκείνη ήταν η παλιά Ελλάδα, με τους γέρους στα καφενεία. Την τελευταία φορά που ήρθα, πριν από πέντε χρόνια, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική».

- Για την κατάσταση αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα είστε ενημερωμένος; 

No comments: