Thursday, May 13, 2010

Επίτιμος διδάκτωρ στο ΑΠΘ ο Αντόνιο Ταμπούκι


«Σκέπτομαι, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι που μπορούν να ξοδέψουν λίγα χρήματα για διακοπές θα έπρεπε φέτος να τα ξοδέψουν στην Ελλάδα», δηλώνει ο Αντόνιο Ταμπούκι (φωτογραφία) ως μια... ελάχιστη κίνηση συμπαράστασης στο «ελληνικό φαινόμενο» της κρίσης. Ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος ιταλός συγγραφέας αναγορεύεται- «ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στις ανθρωπιστικές σπουδές»- σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα ανήκει στην πολιτισμική μου οικογένεια όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία. Θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο στην Ευρώπη να γνωρίζει ο ένας λαός την Ιστορία του άλλου, όμως στα σχολεία δεν διδασκόμαστε τη σύγχρονη Ιστορία. Διότι η εποχή μας κονιορτοποιεί τις μνήμες. Αντίθετα εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικές για τη συγκρότηση της ατομικής και της συλλογικής μας συνείδησης», δήλωνε πριν από έναν χρόνο σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Αντόνιο Ταμπούκι, μελετητής και βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής αλλά και ειδικά της ελληνικής ιστορίας.

Ο 67χρονος ιταλός συγγραφέας μετά την αναγόρευσή του στο ΑΠΘ θα δώσει ομιλία με θέμα «Το νήμα της Ανησυχίας. Μια διαδρομή στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα από τον Ανήσυχο του Φερνάντο Πεσόα στην “τύψη” του Κάρλο Εμίλιο Γκάντα στην “οργή” του Παζολίνι».

No comments: