Wednesday, May 19, 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ: Απολύσεις και παράδοσή του στην «αγορά»



Χρειάστηκαν μόνο δύο 24ωρα για να αποδειχθεί έμπρακτα τι εννοούσε ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, όταν μιλώντας στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (17/5) έκανε λόγο για «αναγκαιότητα χάραξης μίας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια»: Χτες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ανακοίνωσε απολύσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών, περικοπές πόρων και αναζήτηση «χορηγιών»...

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε μια σειρά μέτρων στο «φόντο» του μειωμένου κατά 35% προϋπολογισμού του από το ΥΠΠΟ-Τ. Στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων, το ΕΚΕΒΙ ζητά από το υπουργείο τη μεταστέγασή του σε ιδιόκτητο χώρο του, ενώ, για τη συνέχιση των προγραμμάτων του απευθύνεται «σε ιδιωτικούς φορείς προς αναζήτηση χορηγιών, ειδικά όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη διάδοση της ανάγνωσης στις νεότερες γενιές»! Ετσι, η κυβέρνηση παραδίδει στην «αγορά» τον στόχο ύπαρξης του ΕΚΕΒΙ, δηλαδή την καλλιέργεια της ανάγνωσης στη νεολαία.

Επιπλέον, προχωρά σε απολύσεις (9 μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες), που «αντιστοιχούν» στον περιορισμό των δραστηριοτήτων του, «μείωση όλων των αμοιβών σύμφωνα με τα νέα μέτρα, μείωση των λειτουργικών εξόδων (κτήριο, αποθήκες, κλπ.), περιορισμός του κόστους των δράσεων, αναστολή της ετήσιας επιχορήγησης προς το ΕΚΕΜΕΛ (σ.σ. "Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου", κρατικός φορέας για τη λογοτεχνική μετάφραση) και διακοπή της λειτουργίας του γραφείου πληροφοριών στη Στοά του Βιβλίου».

Ολα αυτά θα εξοικονομήσουν στο ΕΚΕΒΙ, σύμφωνα με το ίδιο, περί τα 400.000 ευρώ. Ο φετινός τακτικός προϋπολογισμός είναι 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι του 1,6 εκατ. ευρώ πέρσι. Φυσικά, πρόκειται για αστείο προϋπολογισμό, και όσον αφορά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής κρατικής πολιτικής για τη διάδοση της αναγνωσιμοτήτας στο λαό και όσον αφορά στα υπάρχοντα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ. Γι' αυτό - όπως προκύπτει από την ανακοίνωση - υπάρχει ήδη έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ μεταξύ 2001 - 2004, από το οποίο δηλώνει ότι μέχρι σήμερα έχει αποπληρώσει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα βέβαια θα χειροτερεύσουν και η «εισβολή» της «αγοράς» θα επεκταθεί, αφού το ΕΚΕΒΙ αναζητά «νέους πόρους ώστε να βρει τις νέες ισορροπίες του και από το 2011 να εγκαινιάσει ένα δυναμικό στρατηγικό σχέδιο για μια νέα πολιτική βιβλίου»! Πιο απλά: Την κρατική πολιτική για το βιβλίο θα την ορίζει ουσιαστικά όποιος θα πληρώνει. Δηλαδή, οι «χορηγοί»... Το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΒΙ καταγγέλλει τις απολύσεις που υπονομεύουν «το ρόλο του στο χώρο του βιβλίου». [Ριζοσπάστης, Πέμπτη 20 Μάη 2010]

No comments: