Thursday, May 27, 2010

Ενας αρχαιολόγος, γεν. γραμματέας της Ακαδημίας

  • Η ανασκαφή και η ανάδειξη του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος (1975 - 2001) αποτελεί έργο ζωής του αρχαιολόγου Βασιλείου Χ. Πετράκου, νεοεκλεγέντος στη θέση του γενικού γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών. Η θητεία του αρχίζει το 2010 και λήγει το 2015. Από το 2000 ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας, στην έδρα Αρχαιολογίας-Επιγραφικής.
Η 
ανασκαφή και η ανάδειξη του Ραμνούντος αποτελεί έργο ζωής για τον Β.Χ. 
Πετράκο
  • Η ανασκαφή και η ανάδειξη του Ραμνούντος αποτελεί έργο ζωής για τον Β.Χ. Πετράκο Παράλληλα, κρατάει το αξίωμα του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στην οποία εξελέγη το 1988. Από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι της, εφάρμοσε πρόγραμμα ανάδειξης της επιστημονικής μορφής του Ιδρύματος, με κύρια επιδίωξη την έκδοση συστηματικών δημοσιεύσεων των ανασκαφών και την ενίσχυση των μελετών. Δικό του δημιούργημα το περιοδικό «Μέντωρ», μέσω του οποίου εκφράζεται η πολιτική της Εταιρείας υπέρ των μνημείων. Κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ανάδειξή του ως ξένου εταίρου, το 1998, στην Academie des Inscriptions et Belles Lettres του Γαλλικού Ινστιτούτου.
  • Ο νέος γενικός γραμματέας γεννήθηκε πριν από 78 χρόνια στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1959 διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως Επιμελητής των Αρχαιοτήτων. Μέχρι το 1963 υπηρέτησε στους Δελφούς, στη Σπάρτη, στην Αττική και στη Χαλκίδα. Από το 1963 μέχρι το 1965 παρακολούθησε στη Γαλλία μαθήματα επιγραφικής. Από το 1965 έως το 1974 υπηρέτησε ως επιμελητής και ως έφορος Αρχαιοτήτων Νήσων Αιγαίου, Δελφών και Πατρών. Από το 1974 έως το 1976 υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως έφορος της Συλλογής Γλυπτών και από το 1976 ως έφορος Αρχαιοτήτων Αττικής, θέση από την οποία αποχώρησε ως επίτιμος έφορος των Αρχαιοτήτων Αττικής το 1994.
  • Ανάμεσα στα δημοσιεύματά του: «Οι ιέρειες του Ραμνούντος», «Ο Μαραθών», «Η περιπέτεια της ελληνικής αρχαιολογίας στον βίο του Χρήστου Καρούζου», «Οι Επιγραφές του Ωρωπού», «Ο Δήμος του Ραμνούντος», «Η απαρχή της ελληνικής αρχαιολογίας και η ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας».
  • ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

No comments: