Wednesday, May 26, 2010

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης

  • Αλυσιδωτές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η περίφημη πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΒΙ, την περασμένη Τρίτη, και η απόφασή του να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, περικοπές δράσεων αλλά και τη διακοπή της ετήσιας επιχορήγησης των 100.000 ευρώ προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης.
"Είναι εύκολο να λες για περικοπή μιας επιχορήγησης", επισημαίνει η κ. Ζέρβα, "όμως όλοι γνωρίζουμε πως όταν κάτι διακοπεί, δύσκολα επανέρχεται. Δηλαδή, αν οδηγηθεί το ΕΚΕΜΕΛ σε αναστολή λειτουργίας. πολύ δύσκολα θα επαναλειτουργήσει"
Το τελευταίο, μάλιστα, εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς αυτή η απόφαση "εξαναγκάζει ουσιαστικά σε κλείσιμο έναν φορέα με πολύπλευρη δραστηριότητα, που υλοποιείται με την απασχόληση μόνο τριών υπαλλήλων" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου κ. Θωμάς Σκάσης και επισημαίνει παράλληλα και η διευθύντριά του Ελένη Ζέρβα, η μία εκ των τριών υπαλλήλων του, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

Μ' αυτή την επιστολή του ο κ. Σκάσης υπενθυμίζει στον υπουργό ότι η επιχορήγηση που διακόπτει το ΕΚΕΒΙ "αντιπροσώπευε ούτως ή άλλως ελάχιστο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του" επισημαίνει τη συμβολή του Κέντρου στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και και τη διασύνδεσή του με φορείς του εξωτερικού και τέλος εκφράζει την ελπίδα ότι "το υπουργείο Πολιτισμού θα βρει έναν τρόπο για να μπορέσει το ΕΚΕΜΕΛ να συνεχίσει το πλούσιο και απαραίτητο στους καιρούς μας έργο του".
  • Ευτυχώς, σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή του το ΕΚΕΜΕΛ κάθε άλλο παρά μόνο είναι, αφού την επιστολή του κ. Σκάση συνυπογράφουν περισσότεροι από 400 ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί, κριτικοί, καλλιτέχνες, εκδότες, δημοσιογράφοι, διευθυντές τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών και οργανισμών του εξωτερικού καθώς και μεταφραστές έργων ελληνικής λογοτεχνίας σε ευρωπαϊκές γλώσσες.
  • “Μ' αυτή την περικοπή το ΕΚΕΜΕΛ κινδυνεύει σοβαρά να αναστείλει τη λειτουργία του. Περιμέναμε μια μικρή περικοπή της τάξης των 30.000 - 40.000 ευρώ. Δεν θα ήταν εύκολο να καλύψουμε αυτή τη διαφορά, αλλά θα ήταν εφικτό. Τα 100.000 ευρώ όμως που μας περικόπτουν, και μάλιστα εν μέσω τέτοιας κρίσης, δεν μπορούμε να τα βρούμε", λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ Ελένη Ζέρβα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΕΜΕΛ είναι γύρω στα 300.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 120.000 προέρχονται από δίδακτρα, 80.000 από επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων και τα 100.000 από το ΕΚΕΒΙ.
  • "Είναι εύκολο να λες για περικοπή μιας επιχορήγησης", επισημαίνει η κ. Ζέρβα, "όμως όλοι γνωρίζουμε πως όταν κάτι διακοπεί, δύσκολα επανέρχεται. Δηλαδή, αν οδηγηθεί το ΕΚΕΜΕΛ σε αναστολή λειτουργίας. πολύ δύσκολα θα επαναλειτουργήσει". Εξηγεί παράλληλα ότι "μια ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά διεθνώς" καθώς "στις δράσεις του εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως ξένα ινστιτούτα και έδρες νεοελληνικών σπουδών ξένων Πανεπιστημίων. Επιπλέον, ανήκουμε στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διεθνών Κέντρων Μεταφραστών Λογοτεχνίας, διαχειριζόμαστε τα Σπίτια Λογοτεχνίας στην Πάρο και την Κρήτη, απονέμουμε βραβεία από πέντε γλώσσες, σε συνεργασία με ισάριθμα ξένα ινστιτούτα". Η λύση κατά την κ. Ζέρβα μπορεί να έρθει από την αυτονόμηση της επιχορήγησης του Κέντρου από το ΕΚΕΒΙ. "Από την αρχή της χρονιάς έχουμε εισηγηθεί στο ΥΠΠΟΤ απευθείας επιχορήγηση" λέει. "Περιμένουμε κάποια ανταπόκριση, δεδομένου ότι υπήρξαν θετικές εισηγήσεις για άμεση επιχορήγηση από τη Διεύθυνση Γραμμάτων".
  • Ακόμα και υπ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αισιοδοξία δεν εγκαταλείπει την κ. Ζέρβα. "Το οικονομικό κόστος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να μας επιτρέψει μια μικρή αισιοδοξία", λέει. "Δεν ξέρω αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε μαχητικοί. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος. Η ανταπόκριση από την ελληνική πνευματική κοινότητα αλλά και από το εξωτερικό ήταν τόσο άμεση που δεν μας επιτρέπει να καταθέσουμε τα όπλα". Οι υπογραφές που άρχισαν να φτάνουν στο ΕΚΕΜΕΛ από την επομένη της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και συνοδεύουν την επιστολή του κ. Σκάση έχουν φτάσει ως τώρα τις 418. [Κρημνιώτη Π., Η ΑΥΓΗ: 26/05/2010]


No comments: