Saturday, May 29, 2010

Κεφάλαια, σκιές και παραβολές για αδικίες που πληγώνουν

***Νίκος Μπελογιάννης, Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα, εισαγωγή: Γιάννης Αντωνίου, εκδόσεις Αγρα, σ. 404, ευρώ 22
Ανατριχιαστικά επίκαιρη είναι αυτή η οικονομική ιστοριογραφία του μάρτυρα της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη. Ο Μπελογιάννης μέσω της ιστορίας τού ελληνικού δανεισμού από τις μεγάλες δυνάμεις και τις ξένες τράπεζες αποκαλύπτει τις ληστρικές μεθοδεύσεις που στόχευαν, κατά τον συγγραφέα, στον οικονομικό έλεγχο και στην υποταγή της χώρας. Ενα βιβλίο που γράφτηκε κάπου μεταξύ φυλακών και στρατοπέδων συγκέντρωσης από το 1930 μέχρι το 1943. Ο Μπελογιάννης κριτικάρει τις διαδικασίες δανειοδότησης, τους σκοπούς τους, τους όρους και τη διαχείριση των σχετικών πόρων. Καταδεικνύει με τον τρόπο αυτό τους μεγάλους ενόχους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, που με δολοπλοκίες εις βάρος του λαού τού προσέφεραν ψεύτικη ανεξαρτησία καταδικάζοντάς τον στην ανέχεια.
***Λουίς Σεπουλβέδα, Η σκιά του εαυτού μας, μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Opera, σ. 147, ευρώ 12,60
Το τελευταίο μυθιστόρημα του αντισυμβατικού χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπουλβέδα, γνωστού από τα επιτυχημένα βιβλία του Ο γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης και Patagonia Express, θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι. Τρεις αριστεροί σύντροφοι αναπολούν την εποχή του πολιτικού ακτιβισμού των νεανικών τους χρόνων στην ταραγμένη Χιλή. Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά δεν σκοπεύουν να μείνουν άπραγοι. Περιμένουν εκείνον που ο ερχομός του θα δώσει το σύνθημα για το επόμενο χτύπημα. Ο απρόσμενος θάνατός του, όμως, θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Ο Σεπουλβέδα χρησιμοποιεί έναν εξ αμελείας φόνο για να χτίσει μια ιστορία με έξυπνη πλοκή και να αντιμετωπίσει με κριτική ματιά την πολιτική ιστορία της Χιλής. Η γραφή του λιτή, με ιδιόμορφο χιούμορ.
***Λάκης Δόλγερας, Μια σκοτεινή υπόθεση, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 173, ευρώ 13
Ο ήρωας του βιβλίου, ένας συγγραφέας, συγκεντρώνει συνεντεύξεις εμπλεκομένων (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) σε μια υπόθεση φόνου. Οι αφηγηματικές φωνές εναλλάσσονται. Ο συγγραφέας, ο κατηγορούμενος, οι μάρτυρες, ο ιατροδικαστής, οι ένορκοι. Σκότωσε τελικά ο κατηγορούμενος τη γυναίκα του; Η εκπόρνευσή της πίσω από την πλάτη του άντρα της αποτελεί σοβαρό κίνητρο φόνου, αλλά χρειάζονται και αποδείξεις. Ο βασικός αφηγητής και ήρωας, χωρίς να είναι αστυνομικός ή ντετέκτιβ, επιχειρεί να λύσει το αστυνομικό μυστήριο. Ενδιαφέρουσα αφηγηματική τεχνική, σε μια ιστορία για φόνο που αποπειράται να αποδράσει από το στενό πλαίσιο του αστυνομικού μυθιστορήματος.
***Γιάννης Καρβέλης, Η παραβολή του ασώτου, εκδ. Γαβριηλίδης, σ. 223, ευρώ 15,75
Το μυθιστόρημα φλερτάρει με τη μαθηματική λογοτεχνία και την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας τη δεκαετία που πέρασε. Ο μαθηματικός Αντώνης Στυλιανίδης συνεργάζεται με έναν άνθρωπο της νύχτας κι έναν ταλαντούχο μαθητή Μαθηματικών, προκειμένου να ξεσκεπάσει τον χρηματιστή που τον κατέστρεψε. Σχολικές αίθουσες, κωδικοποιημένα e-mails και αποκαλυπτικά DVD που χάνονται. Παραδικαστικά κυκλώματα και διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι. Ενα μυθιστόρημα που επιχειρεί να εντάξει στην πλοκή τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα οποία οδηγούν στη λύση του μυστηρίου και τον Ασωτο στην επιστροφή. Καλογραμμένο ανάγνωσμα για τους φίλους της μαθηματικής λογοτεχνίας και τους χαμένους του χρηματιστηριακού τζόγου.
***Σκοτ ΜακΜπέιν, Παιχνίδι κυριαρχίας, μτφρ.: Βάλλυ Παπαδοπούλου, εκδόσεις Ενάλιος, σ. 591, ευρώ 19,59
Ενα μυθιστόρημα-θρίλερ για την εξουσία και τη διαβρωτική της επήρεια. Μέσα από μια σειρά αναφορών σε πολιτικούς στοχαστές και φιλοσόφους, όπως ο Μακιαβέλι, ο Λάο Τσε, ο Σουν Τζου, ο συγγραφέας χτίζει μια ιστορία με πλοκή και συνωμοσίες. Σε πρώτο πλάνο, το Κολέγιο, ένα μυστικό ίδρυμα που συμβουλεύει τους ηγέτες του κόσμου μας. Ενα σύγχρονο μαντείο των Δελφών που ακροβατεί στα όρια του μασονισμού. Από το Οβάλ γραφείο στο μεσαιωνικό κτήριο του Κολεγίου, και από 'κεί στα πέρατα της Γης, η μάχη για τον επόμενο Αρχοντα σε πλήρη εξέλιξη. Μοναδικό όπλο των παικτών ένα κινεζικό κουτί. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο.
***Μάρτιν Βίντμαρκ, Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια, Το μυστήριο του ξενοδοχείου, εικονογράφηση: Ελενα Βίλις, μτφρ.: Αννα Παπαφίγκου, εκδόσεις Κέδρος, σ. 74, ευρώ 6,5
Βιβλίο με ενδιαφέρουσα εικονογράφηση για τους μικρούς φίλους άνω των 8 ετών που γοητεύονται από τις αστυνομικές ιστορίες των μεγάλων. Ο Μαξ και η Μάγια, οι δεκάχρονοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, υποδύονται τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ στον ελεύθερο χρόνο τους. Το μυστήριο του ξενοδοχείου τούς καλεί να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση ενός σκύλου, αλλά και μιαν απόπειρα εξαπάτησης.
***Πάνος Χριστοδούλου, Ο Ζαχαρίας και η Σπιτική Μπεσαμέλ, εικονογράφηση: Φαίη Ρετηνιώτη, εκδόσεις Κέδρος, σ. 165, ευρώ 10
Ευφάνταστο παιδικό ανάγνωσμα, με νόστιμο χιούμορ και ασπρόμαυρη εικονογράφηση. Οι παράξενοι πρωταγωνιστές του βιβλίου, οι τροφές, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας σαν σε μια άλλη Φρουτοπία. Η Σπιτική Μπεσαμέλ, το οικογενειακό εστιατόριο του Ζαχαρία, κινδυνεύει με λουκέτο. Ο κύριος Τσισμπεργκίδης θέλει την κρυφή συνταγή της σπιτικής μπεσαμέλ. Θα είναι άραγε ο Ζαχαρίας άξιος συνεχιστής της παράδοσης; Μόνον αν τον βοηθήσουν ο Κιμάς, ο Αρακάς, η Φακή και οι άλλοι φίλοι του. Ενα βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά σας να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το φαγητό.
***Σωτήρης Μπουλντούμης, Ο αληθινός θησαυρός της Λέσιας Ιβάνοβα, εκδόσεις Φενεός, σ. 456, ευρώ 16,80
Πρόκειται για αληθινή ιστορία, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας στο εισαγωγικό σημείωμα. Η ομορφιά της Λέσιας, της νεαρής ουκρανής πρωταγωνίστριας του βιβλίου, τη στοιχειώνει. «Η επιμονή της μοίρας να την οδηγήσει στην πορνεία είναι ανεξάντλητη». Η Λέσια πέφτει στα πλοκάμια της ρωσικής μαφίας και στέλνεται στην Ελλάδα, όπου αναζητεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν κρυμμένο θησαυρό και τα μυστικά του νεκρού πατέρα της. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία με σχετικά μονότονη αφήγηση.
***Ζαν-Φρανσουά Ναχμιάς,Τίτος Φλαμίνιος, Η πηγή των Εστιάδων, μτφρ.: Αργυρώ-Αϊμερινή Κουρούση, εκδ. Ωκεανός, σ. 290, ευρώ 14,07
Ιστορικό μυθιστόρημα, με αστυνομική πλοκή που διαδραματίζεται στην αρχαία Ρώμη. Πρόκειται για το πρώτο από τα βιβλία της τριλογίας. Η μητέρα του Τίτου Φλαμίνιου δολοφονείται και ο ίδιος, νεαρός δικηγόρος της εποχής, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η αρχαία Ρώμη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Φτωχογειτονιές και ανάκτορα, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Βρούτος και ο Καίσαρας περιτριγυρισμένος από τις Εστιάδες που, παρότι τυγχάνουν του σεβασμού όλης της Ρώμης, κρύβουν το μυστικό της δολοφονίας.
***Τίτος Φλαμίνιος, Η μονομάχος, μτφρ.: Αργυρώ-Αϊμερινή Κουρούση, εκδόσεις Ωκεανός, σ. 277, ευρώ 14,07
Η μονομάχος είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Τίτος Φλαμίνιος. Αυτή τη φορά ο νεαρός δικηγόρος αναζητεί στην αρχαία Ρώμη μια μυστηριώδη δολοφόνο που αποδεικνύεται μονομάχος. Ο Τίτος Φλαμίνιος, μέλος φημισμένης οικογένειας της Ρώμης, αναγκάζεται να ζήσει για μήνες ως μονομάχος προκειμένου να συνεχίσει την έρευνά του. Καταλήγει στην Πομπηία, όπου επιχειρεί να αποκαλύψει τον σπουδαίο αρχηγό των Μεγάλων της Καμπαλίας και να σώσει τη Ρώμη από τη φωτιά.
***Γιώργος Ανωγειάτης, Κεφάλι με δυο κορφές, εκδ. Αδούλωτη Μάνη, σ. 401, ευρώ 20
Ο Λίνος, ένας προοδευτικός και άθεος νέος άνθρωπος, πολιορκημένος από συντηρητικές απόψεις, αγωνίζεται με τις αντιφάσεις της νεοελληνικής πραγματικότητας προσπαθώντας να ορθοποδήσει. Προβληματικοί έρωτες και μπλεξίματα στη δουλειά, μέχρις ότου να ξεκινήσει το τραγικό γαϊτανάκι των θανάτων που θα τον οδηγήσουν στην τρέλα. «Ποιος θεός είναι αυτός που σκορπάει δυστυχία στους ανθρώπους;».
***Νίκος Καρακάσης, Βασιλιάς Ικελος, εκδόσεις Κέδρος, σ. 397, ευρώ 16
Το όνειρο (κεντρικό στοιχείο του μυθιστορήματος) οδηγεί τον Αλέξη σε μια άλλη ζωή, μακριά από τη σιγουριά του Πολεμικού Ναυτικού. Ετοιμος πλέον να ζήσει, να ρισκάρει, μα κυρίως να γίνει σημαντικός, χωρίς όμως να γνωρίζει το ακριβές νόημα της λέξης. Φιλοσοφεί τη ζωή, βιώνει περιπέτειες. Κι ενώ η αφήγηση διακόπτεται συχνά από φιλοσοφικά αποστάγματα ζωής, ο Αλέξης, μεταξύ ονείρου, Αθήνας και Υδρας (ή μήπως όχι τελικά;), μπλέκει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Αποφασίζει να μη γίνει ξανά φυγάς, αλλά να σταθεί και να τις αντιμετωπίσει.
***Δημήτρης Φ. Καραγιάννης, Η αδικία που πληγώνει, εκδόσεις Αρμός, σ. 276, ευρώ 16
Σε αυτό το βιβλίο ο ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης επιχειρεί να αναπτύξει τα αίτια της κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της αδικίας που βιώνει το άτομο σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Στην εκπαίδευση, στις συντροφικές σχέσεις, στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Η λύση των προβλημάτων βρίσκεται, κατά τον συγγραφέα, στη συγχώρεση και στην υπέρβαση των άδικων καταστάσεων του παρελθόντος.
***Σιντ Τζέικομπσον και Ερνι Κολόν, Η βιογραφία του Che, μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάςεκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 110, ευρώ 10
Graphic Novel, με τις περιπέτειες του Che να ζωντανεύουν μέσα από τη ρεαλιστική εικονογράφηση. Ξεκινώντας από το περιβόητο ταξίδι με τη μοτοσικλέτα στη Λατινική Αμερική της ακραίας εκμετάλλευσης, οδηγούμαστε στη διαμόρφωση της επαναστατικής του συνείδησης. Το άσθμα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μεγάλη ιδέα, τη μάχη εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Σύντομα, περιεκτικά κείμενα και εύστοχη αλληλουχία εικόνων μάς ταξιδεύουν από τη γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο και τις προετοιμασίες στο Μεξικό, πίσω στον χρόνο, σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Λατινικής Αμερικής, μέχρι και τον Μπολιβάρ. Ακολουθεί η κορύφωση. Το αντάρτικο στην Κούβα και η τελική νίκη, της οποίας ο μεγάλος επαναστάτης δεν επιθυμούσε να γίνει διαχειριστής. Αποχωρεί από την Κούβα πιστός στα ιδανικά του. Ετοιμάζει νέες επαναστάσεις, αποτυγχάνει, συλλαμβάνεται, εκτελείται.
***Αλβαρο Μούτις, Το χιόνι του ναυάρχου, μτφρ.: Αυγή Σαράφη, εκδόσεις Ιστιοφόρο, σ. 155, ευρώ 10
Βραβευμένος το 2001 με το βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του, ο Αλβαρο Μούτις κρατά τον ρόλο του αφηγητή στα κείμενα που αφορούν τις περιπέτειες του Μακρόλ Ελ Γκαβιέρο. Ενα κολάζ από νέα ντοκουμέντα και πληροφορίες συνθέτουν τη βιογραφία του φανταστικού πρωταγωνιστή. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το ημερολόγιό του. Περιπέτειες πάνω σε ένα πλεούμενο κόντρα στο ρεύμα του ποταμού Ξουραντό, ζούγκλα, επικίνδυνες ασθένειες, ιθαγενείς. Περιπέτειες που καταλήγουν σε φιλοσοφικές διαπιστώσεις και αποφθέγματα, αποστάγματα έντονων εμπειριών. Γλώσσα με εσωτερικότητα, μαρτυρεί την ποιητική φλέβα του συγγραφέα.

No comments: