ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
- Του Μανώλη Πιµπλή, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Μεγάλες αναταράξεις προκλήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου µετά την απόφαση του διοικητικού του συµβουλίου για απολύσεις εργαζοµένων. Κατόπιν του άγριου ψαλιδίσµατος της κρατικής επιχορήγησης κατά 35% (από 1.600.000 ευρώ το 2009, σε 1.170.000 ευρώ για φέτος), το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε να συρρικνώσει τις δράσεις του _ καταργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας _ και να επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάγνωσης, στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό (σε συνεργασία, πλέον, µε φορείς και ιδρύµατα του εξωτερικού), στην οργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και στην καλλιέργεια των νέων τεχνολογιών.
- Απολύσεις, παραιτήσεις και συρρίκνωση δραστηριοτήτων φέρνει στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης κατά 35%
Δραστηριότητες που αναστέλλονται είναι: η συµµετοχή σε εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, τα ετήσια βραβεία σεναρίου βασισµένου σε λογοτεχνικό έργο (ήταν χρηµατικά), η συµµετοχή στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης όπου τα τελευταία χρόνια το ΕΚΕΒΙ διατηρούσε περίπτερο και οργάνωνε τις εκδηλώσεις «Λογοτεχνία και κινηµατογράφος». Επίσης τα επετειακά αφιερώµατα σε µεγάλους έλληνες συγγραφείς θα υποστηρίζονται πλέον µόνο όταν υπάρχει σχετική χορηγία. Τέλος αναστέλλεται η ετήσια επιχορήγηση _ ύψους 100.000 ευρώ _ του ΕΚΕΒΙ προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστηµών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) που στόχο έχει την ανάδειξη µεταφραστών.
Εννέα εργαζόµενοι χάνουν την εργασία τους, από τους σαράντα συνολικά µε µόνιµη εργασιακή σχέση µε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ καταργούνται και οι έκτακτες συνεργασίες. Παράλληλα αποφασίστηκε µείωση µισθών των 31 εργαζοµένων που διατήρησαν τη θέση τους.
Ανάµεσα στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν και η χθεσινή επιστολή παραίτησης του αντιπροέδρου του ΕΚΕΒΙ, συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου που έχει να κάνει, όπως ο ίδιος λέει, µε τη δύσκολη θέση στην οποία το υπουργείο Πολιτισµού έβαλε τη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ. Είχε προηγηθεί επιστολή του σωµατείου εργαζοµένων που, από τη µεριά του, καταγγέλλει τις απολύσεις, θεωρεί «πρόσχηµα» τη µείωση του προϋπολογισµού και «µη πειστικές» τις εξηγήσεις για τα κριτήρια αυτής της επιλογής.
Λέει χαρακτηριστικά ο _ τέως, πλέον _ αντιπρόεδρος:
«Στις 7 Μαρτίου 2010 ο υπουργός Πολιτισµού κ. Παύλος Γερουλάνος µε διόρισε στην τιµητική άµισθη θέση του αντιπροέδρου, στο διοικητικό συµβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πριν από λίγες µέρες το υπουργείο αποφάσισε την περικοπή της χρηµατοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35% µεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συµβουλίου το ωµό δίληµµα: “είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης”.
Οµολογώ πως, µπροστά σε ανάλογο δίληµµα, ο τετραγωνισµός του κύκλου µού φαίνεται περίπατος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, αν το ΕΚΕΒΙ εξακολουθούσε να χρηµατοδοτεί το ΕΚΕΜΕΛ, δεν θα έπρεπε να απολύσει 9 αλλά 20 υπαλλήλους _ το 50% των υπαλλήλων του. Είµαστε λοιπόν ικανοποιηµένοι που απολύθηκε µόνο το 25%;
Οπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση των εργαζοµένων, το υπουργείο Πολιτισµού πέτυχε µ’ ένα σµπάρο δυο τρυγόνια: και το ΕΚΕΒΙ να συρρικνώσει και να µη χρεωθεί τη συρρίκνωση. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση των εργαζοµένων, το Δ.Σ. προέβη στις απολύσεις, µε “πρόσχηµα” την περικοπή της χρηµατοδότησης _ και γιατί άραγε; Από εγγενή µοχθηρία µάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω τον ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισµού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούµαι από τη θέση του αντιπροέδρου».
Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισµού απαντούν στα «ΝΕΑ» ότι από τη δική τους πλευρά «δεν ζητήθηκε να απολυθεί κανείς». Προσθέτουν ότι «όλα τα διοικητικά συµβούλια, όταν ανέλαβαν γνώριζαν ότι περνάµε µια περίοδο τεράστιας οικονοµικής κρίσης και ότι µε αυτά τα χρήµατα πρέπει να πορευθούν». Και καταλήγουν: «Αν θέλαµε να ακολουθήσουµε πολιτική συρρίκνωσης του βιβλίου θα προχωρούσαµε είτε στη συγχώνευσή του είτε στην κατάργησή του όπως συνέβη µε το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)».
Το ΕΚΕΒΙ ζήτησε επίσης από το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού τη µεταστέγασή του σε χώρο της ιδιοκτησίας του, ώστε να εξοικονοµηθεί το ενοίκιο των 10.000 ευρώ µηνιαίως που δίνει σε κτίριο κοντά στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Περικοπές και απολύσεις...Μ.Π.
Εννέα υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) απολύθηκαν χθες, έπειτα από αποφάσεις περικοπών που ελήφθησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού του συµβουλίου. Σύµφωνα µε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αυτό οφείλεται στο γεγονός της µείωσης της επιχορήγησης του Κέντρου από το υπουργείο Πολιτισµού κατά 35%, δηλαδή σε 1.170.000 ευρώ έναντι 1.600.000 το 2009. Το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε να καταργήσει ολόκληρους τοµείς δραστηριοτήτων (λ.χ. συµµετοχή σε ξένες εκθέσεις) απολύοντας παράλληλα το προσωπικό που είχε τις σχετικές αρµοδιότητες, χωρίς αξιολογικές κρίσεις προσώπων. Παράλληλα ανέστειλε την ετήσια επιχορήγησή του - ύψους 100.000 ευρώ - προς το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστηµών του Ανθρώπου) το οποίο θα αντιµετωπίσει πιθανότατα τον κίνδυνο του λουκέτου. Πέραν όµως αυτών, το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ αποφάσισε µείωση όλων των αµοιβών όσων διατηρούν τη θέση εργασίας τους, µείωση των λειτουργικών εξόδων (κτίριο, αποθήκες) και διακοπή λειτουργίας του γραφείου του στη Στοά του Βιβλίου. Δραµατικές οι εξελίξεις αυτές και ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το σωµατείο εργαζοµένων, από την πλευρά του, καταγγέλλει τις απολύσεις, θεωρεί «πρόσχηµα» τη µείωση του προϋπολογισµού, «µη πειστικές» τις εξηγήσεις για τα κριτήρια αυτής της επιλογής, καθώς «πρόκειται ανεξαιρέτως για καταξιωµένους συναδέλφους, µε πολύχρονη συµµετοχή στο έργο του ΕΚΕΒΙ, η προσφορά των οποίων έχει επαινεθεί ποικιλοτρόπως». Το ΕΚΕΒΙ δηλώνει τώρα ότι θα ρίξει όλο του το βάρος στις βασικές του δραστηριότητες, δηλαδή: στην προώθηση της ανάγνωσης, κυρίως σε συνεργασία µε τη Μέση Εκπαίδευση, στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, στην οργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στη διάδοση των νέων τεχνολογιών. Η άλλη λύση, λένε κύκλοι της διοίκησης, ήταν να µην απολυθεί κανείς αλλά να ελαχιστοποιηθούν όλες οι δράσεις _ κάτι που θα ακύρωνε συνολικά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα οδηγούσε ενδεχοµένως στην πλήρη κατάργησή του. Κι όλα αυτά σε µια εποχή κατά την οποία το βιβλίο γνώρισε πρωτοφανή άνθηση - τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Για το µέλλον, ουδείς γνωρίζει...
Friday, May 21, 2010
Κρίση στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment