Friday, May 21, 2010

Tρικυμία στο ΕΚΕΒΙ από τα απόνερα της κρίσης. Παραίτηση Π. Τατσόπουλου και απολύσεις

ΚΡΙΣΗ. Με ύφος... λογοτεχνικό περνάει η οικονομική κρίση στον χώρο του βιβλίου και στον φορέα που έχει αναλάβει την άσκηση της πολιτικής βιβλίου, το ΕΚΕΒΙ. Στην προχθεσινή του συνεδρίαση, του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ κατέληξε στις περικοπές που αναλογούν στον οργανισμό, μετά τη μείωση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Πολιτισμού κατά 35% (από 1.600.000 μειώνεται σε 1.170.000 ευρώ). Περικοπές που δεν αφορούν μόνο κάποιες από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ, αλλά και την απόλυση 9 από τους 40 συνολικά εργαζόμενους του οργανισμού.

Χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, με μια βροντώδη ανακοίνωση παραιτείται από τα καθήκοντα που ανέλαβε στις 7 Μαρτίου, δηλώνοντας ότι: «Πριν από λίγες μέρες το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε την περικοπή της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, μεταθέτοντας στις πλάτες του Δ.Σ. το ωμό δίλημμα: “είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλλετε τις δραστηριότητές σας, άρα δεν έχετε λόγο ύπαρξης”. Ομολογώ πως, μπροστά σε ανάλογο δίλημμα, ο τετραγωνισμός του κύκλου μου φαίνεται περίπατος. (...) Οπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ, το υπουργείο πέτυχε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και το ΕΚΕΒΙ να συρρικνώσει και να μη χρεωθεί τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το Δ.Σ. προέβη στις απολύσεις με «πρόσχημα» την περικοπή της χρηματοδότησης - και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή σ’ αυτή τη φάρσα δεν θέλω να αναλάβω τον ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απ’ έξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Τατσόπουλου.

Το ΕΚΕΜΕΛ

Δεν μειώνει μόνο ανθρώπινο δυναμικό, μειώνει και δράσεις το ΕΚΕΒΙ, προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες και επιδιώκοντας να επανασχεδιάσει τον ρόλο του. Δράσεις που είτε δεν απέδιδαν, είτε θα μπορούσαν ήδη να έχουν περιοριστεί (όπως το γραφείο το ΕΚΕΒΙ στη Στοά του Βιβλίου ή το εδώ και καιρό αίτημα της διεύθυνσης του ΕΚΕΒΙ να μεταφερθεί η έδρα σε ένα από τα δεκάδες άδεια κτίρια του ΥΠΠΟΤ στο κέντρο της Αθήνας, εξοικονομώντας περίπου 10.000 ευρώ μηνιαίως). Δίπλα σ’ αυτά το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε την αναστολή της ετήσιας επιχορήγησης προς το ΕΚΕΜΕΛ, ύψους 100.000 ευρώ (απόφαση που ίσως οδηγήσει το ΕΚΕΜΕΛ σε αναστολή της λειτουργίας του αν δεν βρει άλλους πόρους χρηματοδότησης), τη μείωση όλων των αμοιβών και των λειτουργικών εξόδων καθώς και της πολυδάπανης συχνά παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, Τάκης Θεοδωρόπουλος αναγνωρίζει τις δυσκολίες και σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί το ΕΚΕΒΙ σε δράσεις που θα προωθούν την ανάγνωση στις νεότερες γενιές, αφού εκεί κρίνεται το μέλλον των βιβλίων, και θα διευκολύνουν την επικοινωνία των συγγραφέων με νέους αναγνώστες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επιτυχημένη Εφηβική Γωνιά στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν μια απτή απόδειξη αυτής της άμεσης επικοινωνίας. Τέλος, αξιοποιώντας την παραίνεση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, το ΕΚΕΒΙ θα «εκμεταλλευτεί» τις δυνατότητες της κρατικής τηλεόρασης για την προβολή του βιβλίου και της ανάγνωσης, όπως είπε στην «Κ» ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που έχει ήδη στεριώσει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Μετράει περίπου 15 χρόνια ζωής και έχει περάσει από περιόδους παρουσίασης εύστοχων ιδεών, φαντεζί χάπενινγκ χωρίς αποτέλεσμα, παχιών αγελάδων και ξοδέματος πολλών χρημάτων (με αποκορύφωμα τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα).

Οι παχιές αγελάδες τελείωσαν, είναι γνωστό. Η διατήρηση του ΕΚΕΒΙ, με περιορισμένες ασφαλώς δράσεις, είναι ένα νέο στοίχημα για όλους: για το Δ.Σ., τη διεύθυνσή του, τους εργαζόμενους, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες, τους αναγνώστες και φυσικά το υπουργείο Πολιτισμού. Και το ΕΚΕΒΙ μπαίνει σε μια νέα εποχή, και ίσως θα πρέπει να σχεδιάσει τις δράσεις του με νέους τρόπους.

Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/05/2010

No comments: