Tuesday, May 11, 2010

Βραβεία υψηλής λογοτεχνικής αντοχής

  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» ψήφισε, με γνώμονα την υψηλή λογοτεχνικότητα των κρινόμενων κειμένων. Χωρίς να ρισκάρει σε νέα πρόσωπα, προτίμησε τους δοκιμασμένους συγγραφείς, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι το έργο τους έχει διάρκεια.

Μάνια Καραϊτίδη

Μάνια Καραϊτίδη

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος για το «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή» («Μεταίχμιο»), μια τολμηρή ματιά στην τραγωδία της Κύπρου, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από εθνικιστικούς κύκλους. Πανάξια πήγε το βραβείο διηγήματος - νουβέλας στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, για τον «Θησαυρό των αηδονιών και άλλα διηγήματα» («Γαβριηλίδης»), που αποτελούν μικρά «διαμάντια» για την πρόσφατη πενηντάχρονη ελληνική ιστορία, με «αλατοπίπερο» καθημερινότητας. Το βραβείο δοκιμίου - μελέτης απέσπασε ο Γιάννης Κιουρτσάκης για το «Ενας χωρικός στη Νέα Υόρκη» («Ινδικτος»), που είναι η ανακάλυψη της Αμερικής από έναν Ελληνα διανοούμενο, με όρους στοχασμού και αναστοχασμού.

Οφειλόμενο το χρέος, με το βραβείο προσφοράς στο βιβλίο -στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου-, στην εκδότρια της «Εστίας» Μάνια Καραϊτίδη: βρίσκεται από το 1972 στο «τιμόνι» του ιστορικού εκδοτικού οίκου, δίνοντας πάντα ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς. Η μοντερνιστική ποίηση, διά του εκπροσώπου της Χάρη Βλαβιανού -στον οποίον δόθηκε το βραβείο ποίησης-, βρήκε την έκφρασή της στη συλλογή του «Διακοπές στην πραγματικότητα: Ποιήματα, σχεδιάσματα, μεταγραφές» («Πατάκης»).

Η απονομή έγινε χθες βράδυ, στο νέο Μουσείο Μπενάκη, με τους τρεις νεκρούς της οδού Σταδίου να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους. Εξ ου και το σχόλιο του διευθυντή του περιοδικού, Γιάννη Μπασκόζου, που άνοιξε την εκδήλωση: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν "οράματα" και "ιδέες" που καίνε τα βιβλία, καίνε βιβλιοπωλεία και δολοφονούν ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο». Τα βραβεία παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, ενώ τα απένειμαν οι Κική Δημουλά, Κατρίν Βελισσάρη, Κώστας Μουρσελάς, Μένης Κουμανταρέας, Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου.

Η νεο-νουάρ θεματογραφία των έξι ιστοριών «Ο ήχος του ακάλυπτου: Εξι κοινόχρηστες ιστορίες» («Πόλις»), της Κάλλιας Παπαδάκη, ήταν η επιλογή για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου τού «Στη διαπασών» («Καστανιώτης») ήταν ο τυχερός για το βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά, ενώ το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου μοιράστηκαν ο Χρήστος Μπουλώτης (κείμενο) και η Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση) για τη «Σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη» («Ελληνικά Γράμματα»).

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Ευριπίδη Γαραντούδη, Αλέξη Ζήρα, Κώστα Καρακώτια, Κατερίνα Κωστίου, Χριστίνα Ντουνιά, Μανώλη Πιμπλή και Λίζυ Τσιριμώκου και η επιτροπή των βιβλίων για παιδιά από τους Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Πόλυ Βασιλάκη, Σούλα Οικονομίδου, Γιάννη Παπαδάτο και Γιώργο Παπαντωνάκη. *

No comments: