Το 4ο διεθνές συνέδριο για τις σύγχρονες τάσεις στην κλασική φιλολογία με θέμα την ομηρική φιλολογία, διοργανώνει ο τομέας κλασικών σπουδών του τμήματος φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το τμήμα κλασικής φιλολογίας του πανεπιστήμιου της Γένοβας. Το συνέδριο θα γίνει από τις 28 ως τις 30 Μαΐου, στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.
Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο του 2007, με στόχο να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων προσελκύοντας, με ετήσια περιοδικότητα, κορυφαίους ανά τον κόσμο κλασικούς φιλολόγους και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του διαλόγου πάνω στα κεντρικότερα ζητήματα, που απασχολούν την τρέχουσα φιλολογική έρευνα.
Στο 4ο συνέδριο με τίτλο "Ο Όμηρος στον 21ο αιώνα: Προφορική θεωρία, Νεοανάλυση, Ερμηνεία" θα συμμετάσχουν 31 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας 26 πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Την ευθύνη και το συντονισμό του συνεδρίου έχουν ο καθηγητής του τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ., Αντώνης Ρεγκάκος, και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ., Χρήστος Τσαγγάλης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με τις εισαγωγικές ομιλίες του καθηγητή Αντώνη Ρεγκάκου και του ομότιμου καθηγητή του τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ., Δημήτρη Μαρωνίτη, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο κορυφαίος Γερμανός ομηριστής Βόφγκανγκ Κούλμαν, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι σπουδαιότεροι ομηριστές της εποχής μας και εκλεκτοί εκπρόσωποι της διεθνούς ομηρολογίας, όπως οι Γκρέγκορι Νάγκι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Μάρτιν Γουέστ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Έγκμπερτ Μπέικερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, Ρίτσαρντ Χάντερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κ.ά.
Το συνέδριο αποσκοπεί στην κριτική επανεξέταση της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις δύο κυριότερες ερμηνευτικές σχολές της ομηρικής φιλολογίας: τη Νεοανάλυση και την Προφορική Θεωρία. Με το συνέδριο αυτό, η Νεοανάλυση, θεμελιωμένη από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι.Θ. Κακριδή πριν από 80 περίπου χρόνια, ξαναγυρίζει στην πατρίδα της. Όχι μόνη όμως αλλά μαζί με την Προφορική Θεωρία, την πιο γόνιμη μέθοδο ανάλυσης των επών στον αγγλόφωνο κόσμο. Καθώς όμως Νεοανάλυση και Προφορική Θεωρία συνιστούν μια μάλλον ατίθαση ομηρολογική συνωρίδα, το συγκεκριμένο συνέδριο επιχειρεί να αναδείξει πιθανούς τρόπους προσέγγισής τους μέσα από τη μελέτη μεθοδολογικών αλλά και ερμηνευτικών διπόλων που σχετίζονται με τις σχολές αυτές (προφορικότητα - εγγραμματοσύνη, ποιητέ - ποιητική παράδοση, λογότυποι και τυπικά μοτίβα, δημόσιες απαγγελίες και γραπτή σύνθεση κλπ.).
Thursday, May 6, 2010
Ο Όμηρος στον 21ο αιώνα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment