Friday, May 14, 2010

Το ΑΠΘ στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, από τις 22 ως τις 25 Απριλίου, με σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε αρχαίους πολιτισμούς και αποτελούν τμήμα της πολύτιμης συλλογής Τρικόγλου.

Ο Ιωάννης Τρικόγλου, Έλληνας από το Κάιρο, δώρισε τη συλλογή των 12.000 σπάνιων βιβλίων του και των 950 έργων τέχνης στο ΑΠΘ στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Στα συγκεκριμένα βιβλία, που εκτίθενται για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται σπανιότατοι τόμοι όπως η "Αρχαιολογία Ελληνική" του Γρηγορίου Παλιουρίτη, έκδοση Βενετίας του 1815, η πρώτη έκδοση των "Fetes et courtisanes de la Grèce" του πρωτεργάτη της γαλλικής Επανάστασης Pierre Chaussard, το εξαιρετικής εικονογράφησης "La Grèce" του Depping σε έκδοση του 1823.

Παράλληλα, παρουσιάζονται κάποιοι από τους πρώτους οδηγούς μουσείων όπως το "Τhe Εlgin and Phigalean Marbles" του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Bρετανικού Mουσείου Sir Hentr Ellis το 1846, αρχαιολογικά βιβλία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα γραμμένα ειδικά για παιδιά, καθώς και δυσεύρετα βιβλία με ιστορικές φωτογραφίες και γκραβούρες αρχαίων μνημείων.

Το ΑΠΘ συμμετέχει στην 7η ΔΕΒΘ με δικό του σταντ στο περίπτερο 13.

No comments: