Wednesday, May 19, 2010

Φτωχότερη επέστρεψε στο Ζάππειο η Γιορτή Βιβλίου

  • Απόψε τα επίσημα εγκαίνια, με τα δύο τρίτα των εκδοτικών οίκων που συμμετείχαν πριν από τρία χρόνια να απουσιάζουν


Με αισθητά μειωμένη συμμετοχή και με περιορισμένο εύρος εκδηλώσεων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η 33η Γιορτή Βιβλίου, η οποία εφέτος επέστρεψε, ύστερα από δεκαέξι χρόνια, στο Ζάππειο. Η οικονομική κρίση, η καθυστέρηση στην έναρξη της γιορτής, οι τελευταίες ημέρες της οποίας συμπίπτουν με το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου που ξεκινά στις 28 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και λόγοι που σχετίζονται με τους όρους και τη διεξαγωγή του θεσμού εξηγούν την απουσία πολλών εκδοτών με μεγάλη βιβλιοπαραγωγή.

Μόλις 118 εκδότες και πολιτισμικοί οργανισμοί έχουν περίπτερα εφέτος, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο απ΄ όσους έλαβαν μέρος στη γιορτή πριν από τρία χρόνια- λείπουν, μεταξύ άλλων, οι εκδόσεις Αγκυρα, Αγρα, Αλεξάνδρεια, Γκοβόστης, Ελευθερουδάκης, Ελληνικά Γράμματα, Εστία, Ιανός, Ικαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κριτική, Μελάνι, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μπουκουμάνης, Πατάκης, Πόλις, Ψυχογιός.

«Μορφή πίεσης προς τα σωματεία εκδοτών- βιβλιοπωλών είναι η αποχή από τη Γιορτή Βιβλίου» είπε στο «Βήμα» ο κ. Θάνος Ψυχογιός των ομώνυμων εκδόσεων. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το είδος των εκθέσεων που μένει απαράλλαχτο εδώ και 30 χρόνια και να προβάλλεται το βιβλίο δίκην λαϊκής αγοράς σε υπαίθριους χώρους» συνέχισε, ενώ τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής εκθέσεων σε κλειστούς χώρους και την πλαισίωσή τους με παράλληλες βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις.

«Εκθέσεις βιβλίου σε ανοιχτούς χώρους γίνονται επίσης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία» σημειώνει με τη σειρά του ο κ. Λουκάς Ρινόπουλος των Εκδόσεων Πλέθρον, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, που διοργανώνει τη Γιορτή με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. «Ο σύλλογος πρέπει να φροντίσει για την προβολή όλων των μελών του και των μικρότερων εκδοτών, οι οποίοι δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε εκθέσεις κλειστού χώρου,όπου το κόστος συμμετοχής είναι αντικειμενικά μεγαλύτερο. Σημασία δεν έχει τόσο η συμμετοχή όσο η εμπλοκή όλων στη διοργάνωση της γιορτής και η χάραξη από κοινού προγράμματος πολιτισμικών εκδηλώσεων».

Το φτωχό εφετινό πρόγραμμα, το οποίο συγκροτήθηκε «εκ των ενόντων» , σύμφωνα με τον κ. Ρινόπουλο, περιλαμβάνει τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στον χώρο της γιορτής, μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις συγγραφέων, διαγωνισμούς με δωροθεσίες βιβλίων και δύο εκδηλώσεις για παιδιά. Τη γιορτή εγκαινιάζει επισήμως απόψε στις 20.00 η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .

  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Εξωτερικός χώρος Ζαππείου
  • Ως τις 30 Μαΐου
  • Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη 18.00- 22.30, Παρασκευή- Σάββατο 18.00- 23.00

No comments: