Monday, May 3, 2010

Χαμένοι στη μετάφραση

Τα κλασικά λεξικά δεν αρκούν πλέον για να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις και τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται από τους θαμώνες του διαδικτυακού κόσμου.

Δεν είναι μόνο οι γονείς που στέκονται αδαείς μπροστά στην οθόνη όταν καταφέρνουν να κρυφοκοιτάξουν «τι γράφει αυτό το παιδί τόση ώρα που μιλάει με τους φίλους του στο Ιντερνετ». Ακόμη και νεότερης ηλικίας, πιο εξοικειωμένοι χρήστες του Διαδικτύου, προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις στη διάλεκτο των social media.

Η συγκεκριμένη αργκό περιλαμβάνει όρους, ακρωνύμια και συντομογραφίες που προέρχονται κυρίως από την κουλτούρα των chat rooms και της αρχέγονης εκδοχής τους, των bulletin board systems. Ο περιορισμός χαρακτήρων που επιβάλλει η επικοινωνία σε δίκτυα όπως το Twitter, η βιασύνη και η ανάγκη να επικοινωνήσουν άνθρωποι που μιλούν άλλες γλώσσες, οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερες και πιο εξελιγμένες συντμήσεις της γλώσσας. Κάποιες απ' αυτές περνούν σταδιακά και στα κείμενα των e-mails και των sms. Οι συντομογραφίες αυτές, γραμμένες άλλοτε με κεφαλαία και άλλοτε με πεζά γράμματα, περιέχουν λέξεις, ολόκληρες φράσεις, αλλά και συναισθήματα που απουσιάζουν από την απρόσωπη επικοινωνία που επιβάλλει η μεσολάβηση των υπολογιστών (βλέπε cmc, στους «νέους όρους»). Τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής υποκαθιστούν γράμματα και σύμβολα, που οι μυημένοι τα παίζουν στα δάχτυλα. Οι υπόλοιποι, καλό είναι να έχουμε τα ειδικά ψαχτήρια/λεξικά πρόχειρα.

Βέβαια, κάποιες συντομογραφίες δημιουργούνται αυθόρμητα και είναι αναγνωρίσιμες από μικρές ομάδες, οπότε δεν θα τις βρει κανείς καταγεγραμμένες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ντροπή να ρωτάει κανείς τον συνομιλητή του «τι σημαίνει αυτό;» αν δει έναν όρο που δεν έχει ξανασυναντήσει.

Οσο για τους γονείς, χωρίς να υπάρχει λόγος να πανικοβάλονται από τη μυστικοπάθεια των εφήβων, καλό είναι να γνωρίζουν τα συνήθη συνθήματα που σηματοδοτούν την εισβολή τους στο δωμάτιο, εν είδει συναγερμού: p911 (parent emergency), paw ή prw (parents are watching), pir (parents in room) και pos (parents over shoulder).

  • Λεξικά συντομογραφιών

www. noslang.com * www.acronymfinder.com

* acronyms.thefreedictionary.com/ * www.webopedia.

com/quick_ref/textmessageabbreviations.asp * www.

ogawadesign.com (http://blo.gr/v7) * searchcrm.techtarget.com (http://blo.gr/v8) * coolweb.gr (http://blo.gr/v9)

  • www.εργαλεία namechk.com

Αν έχετε ξεχάσει σε πόσα social media έχετε γραφτεί χρησιμοποιώντας το ίδιο username ή αν ψάχνετε να βρείτε σε πόσα άλλα μέσα αυτό είναι διαθέσιμο, η συγκεκριμένη εφαρμογή λύνει τις απορίες με ένα κλικ. Πληκτρολογείτε το όνομα χρήστη που σας ενδιαφέρει και αυτή κάνει τη σχετική αναζήτηση σε 149 μέσα. Προσφέρεται επίσης για όσους ψάχνουν τη διαθεσιμότητα ενός username που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ευρέως, προκειμένου να μη συμπέσουν με άλλους χρήστες.

  • www.μουσική www.thejohnnycashproject.com

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φαν του Τζόνι Κας για να εκτιμήσει την αισθητική και την πρωτοτυπία του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Ανάμεσα στα αμέτρητα πληκτικά fan club καλλιτεχνών η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ξεχωρίζει γιατί προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να διημιουργήσουν ένα βίντεο-πορτρέτο του «τραγουδιστή με τα μαύρα». Με μουσική υπόκρουση το «Ain't no grave», ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει ένα καρέ (frame) από το σύνολο του βίντεο και να ψηφίσει τα καλύτερα καρέ που έφτιαξαν άλλοι.

  • www.φωτογραφία submit.nytimes.com/moment

«Μια στιγμή στο χρόνο» θα αποτυπώσουν σήμερα (2 Μαΐου) οι «New York Times», αξιοποιώντας τις φωτογραφίες που θα τους στείλουν αναγνώστες της εφημερίδας από κάθε σημείο του πλανήτη, για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο μωσαϊκό. Ολες οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχτεί μέσα στο ίδιο λεπτό, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και συνιστάται να είναι τραβηγμένες στην καλύτερη δυνατή ανάλυση της κάμερας. Περισσότερες πληροφορίες στο http://nyti.ms/dDtvfl.

  • Social media

Η ηφαιστειακή στάχτη άφησε ήσυχο το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού ουρανού, αλλά εξακολουθεί να ταξιδεύει σε μικρότερες αποστάσεις γύρω από την Ισλανδία, επηρεάζοντας κάποιες πτήσεις.

Ενας φορέας που επέδειξε εξαιρετικά διαδικτυακά αντανακλαστικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, ενημερώνοντας τον κόσμο μέσω Twitter και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα, είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας.

  • Νέοι όροι

CMC Συντομογραφία του «computer-mediated communication». Περιγράφει την επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων δικτυωμένων υπολογιστών. Αφορά τα άμεσα μηνύματα (instant messages), τα e mails και τα sms.

Πηγή: www.wikipedia.org

No comments: