Sunday, May 9, 2010

Συλλογική παράσταση για έναν επαναστάτη ποιητή

Στις 14 Απριλίου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την αυτοκτονία του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι, του φουτουριστή ποιητή που όσο κανένας άλλος σηματοδότησε τον εναγκαλισμό Οκτώβρη και ρωσικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και τις οικουμενικές ελπίδες των νεαρών ημερών της σοβιετικής εξουσίας. Μ΄ αυτή την αφορμή ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2» οργανώνει την παράσταση -με ελεύθερη είσοδο- Μαγιακόβσκι: «Θέλω το μέλλον σήμερα». Και προσκαλεί να συμμετάσχουν όλους όσοι πιστεύουν ότι η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά αντίθετα, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες μέρες, χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση για να μπορέσουμε ν' αμφισβητήσουμε με πρακτικό τρόπο τις βασικές επιλογές του συστήματος που σήμερα μας μαυρίζουν τη ζωή.

Πρόκειται για μια παράσταση 90', που στήθηκε χάρη στη συλλογική, εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων απ’ όλους τους τομείς της Τέχνης. Συμπεριλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα του Μαγιακόβσκι και για τον Μαγιακόβσκι, τραγούδια σε στίχους Μαγιακόβσκι, ένα θραύσμα από το θεατρικό του έργο του 1929 Ο κοριός με χρήση της πρωτότυπης μουσικής του Σοστακόβιτς, ένα απόσπασμα από την ταινία του του 1918 Η πριγκίπισσα και ο αλήτης, video-ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της εποχής σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Σκλάβου και παραγωγή Περικλή Αντωνίου.

Ποιήματα στα ρωσικά και τα ελληνικά θα διαβάσουν η Μαρία Μπέικου, εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες. Θα τραγουδήσουν η Ναταλία Ρασούλη και η Μπενέττα Οικονόμου. Στο πιάνο η Μαρίνα Παπαδημητρίου και η Κατερίνα Καραμπάτσα. Μαντολίνο θα παίξει ο Μιχάλης Μεσσήνης και κρουστά ο Γιώργος Γαβαλάς. Σπικάζ στο εισαγωγικό ντοκιμαντέρ για τον Μαγιακόβσκι ο Ευθύμης Παπαδημητρίου. Τον Κοριό, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκλάβου, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καίσαρης, Ελένη Κωνσταντίνου, Νίκος Μάλλιος, Μάρκος Στεφάνου, Φωτεινή Λεβογιάννη και Γιάννης Παρτόγλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Κατεργάρη. Από μεριάς της «Καμπάνη 2» θα χαιρετίσει η Ελένη Δημοπούλου. Θα μιλήσουν ο Μανώλης Ρασούλης με θέμα «Κάθε συγκυρία έχει τον Μαγιακόβκι της» και η Νάντια Βαλαβάνη με θέμα «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;». Μία και μοναδική παράσταση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2010, στις 8.30 μ.μ., στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια).

Ν। Βαλ., Η ΑΥΓΗ: 09/05/2010

No comments: