Tuesday, May 18, 2010

Και ξαφνικά… θέατρο στο βιβλιοπωλείο

  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 18 Μαΐου 2010

  • Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο. Και ξαφνικά, εκεί που ξεφυλλίζετε τη νέα εκδοτική «σοδειά», κάποιος σας πλησιάζει μιλώντας πολύ δυνατά για το συγκεκριμένο περιβάλλον. Σιγά σιγά διαπιστώνετε ότι δεν είναι ένας ο «φασαριόζος» κι ότι βρίσκεστε περικυκλωμένος από αναγνωρίσιμους «τύπους» που απαρτίζουν τον εγχώριο «θίασο» του αθηναϊκού lifestyle και των ΜΜΕ: εφοπλιστές, καναλάρχες, φωτομοντέλα, μπράβοι νυχτερινών κέντρων, γυμναστές αλλά και… συγγραφείς αναπνέουν ανάμεσα στα βιβλία, δίπλα σας. Με σάρκα και οστά.
  • Αν είστε βιβλιόφιλοι, τότε κάτι θα σας θυμίσουν. Οι ήρωες έχουν ξεπηδήσει από την «κραυγαλέα» τοιχογραφία της σύγχρονης Ελλάδας, που περιέγραψε ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος πριν από 7 χρόνια, πολύ προτού υπάρξει ως υποψία το ΔΝΤ. Υπό μία έννοια, στο μυθιστόρημά του «Επινόηση της πραγματικότητας», που μόλις επανακυκλοφόρησε σε ανανεωμένη έκδοση («Κέδρος»), προέβλεπε και τα μελλούμενα.
  • Η λογοτεχνία κατά καιρούς τροφοδοτεί το ελληνικό θέατρο, ακόμη και σε χώρους απρόσμενους. Ετσι, οι πέντε ορεξάτοι σκηνοθέτες της «Επινόησης» δεν πτοήθηκαν από την «αντισυμβατικότητα» των βιβλιοπωλείων. Τουναντίον. Οι Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λιλύ Μελεμέ, Αρης Τρουπάκης, Χρήστος Στρέπκος και Ειρήνη Δράκου (η περίφημη σκηνοθετική σύμπραξη δηλαδή που πρωτοσυστάθηκε στο «Συνεργείο», υπέρ του έργου του Εσ. Σολάρ «Κόντρα στην πρόοδο») αποφάσισαν να ζωντανέψουν αυτούσια κομμάτια από την «Επινόηση της πραγματικότητας», σε… αυτοτελείς συνέχειες ή ακόμα και σε εκδοχές που διαφοροποιούνται από το βιβλίο.
  • Απόψε στις 7.30 στον «Ελευθερουδάκη» παρουσιάζεται το επεισόδιο, με τίτλο «Στο σούπερ μάρκετ», που σκηνοθέτησε η Ειρήνη Δράκου. Τη μεθεπόμενη Τρίτη, 25 του μήνα, αναλαμβάνει δράση, πάλι στον «Ελευθερουδάκη», η Λιλύ Μελεμέ, για τη δική της σκηνή από το βιβλίο. Πρώτη Ιουνίου, σκυτάλη παίρνει ο Αρης Τρουπάκης. Μέσα Ιουνίου και οι πέντε σκηνές, ενωμένες, θα «γράψουν» το ολοκληρωμένο τους φινάλε στο «Συνεργείο» (Κολωνού 31, Μεταξουργείο). 
  • Ο συγγραφέας, όχι απλώς δεν αντιδρά στην παραστασιακή «πολυφωνία», αλλά είναι με έναν τρόπο και ο ηθικός αυτουργός. Αναζητώντας έναν «φρέσκο» τρόπο παρουσίασης του «συμπληρωμένου» βιβλίου του, έριξε στην ομάδα του «Συνεργείου» τον σπόρο της θεατρικής μεταφοράς. Βρήκε εύφορο έδαφος…
  • Ο Ραπτόπουλος χαίρεται που, «παρακούοντας» το βιβλίο του, ο Χρήστος Στρέπκος έγραψε έναν 20λεπτο μονόλογο «δίνοντας μια δραματικότερη διάσταση» σε στοιχεία του βιβλίου. Η Μαρκοπούλου αντιμετώπισε το κείμενο «μέσα από ένα “κομιξάδικο” πρίσμα: Οι ήρωες της σκηνής της είναι σαν καρικατούρες». Η Δράκου «δουλεύει πολύ με βίντεο». Το παράδοξο είναι ότι «καθεμία προσέγγιση με έκανε να ερευνώ τις κρυμμένες δυνατότητες του βιβλίου μου και μαζί τα όρια και τις αντοχές του», εξομολογείται ο συγγραφέας.
  • * Εκτός από τις Τρίτες στον «Ελευθερουδάκη», οι σκηνές της «Επινόησης» παρουσιάζονται στο «Public» Πειραιά (21/5), στον «Ευριπίδη» Χαλανδρίου (27/5) και στη «Συλλαβή» Παγκρατίου (4/6). Παίζουν οι Ν. Νταϊλιάνη, Μ. Αιγινήτου, Ρ. Κυπριώτη, Αλ. Παρίσης.*

No comments: