Friday, May 28, 2010

Στη Ν. Κορέα μεταφέρεται η βίβλος του Γουτεμβέργιου

  • Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα μεταφερθεί αεροπορικώς το Σάββατο από το Βερολίνο για να εκτεθεί στη Σεουλ της Νότιας Κορέας, το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο, η βίβλος την οποία είχε τυπώσει ο Γουτεμβέργιος ανάμεσα στο 1452 και στο 1454. Τη βίβλο, θα συνοδεύει η γενική διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, Μπάρμπαρα Σνάϊτερ- Κεμφ και θα μεταφερθεί σε μία ειδική θήκη, που θα τοποθετηθεί σε κάθισμα και όχι στον χώρο των εμπορευμάτων. 
  • Το βιβλίο το οποίο έχει τυπωθεί σε μεμβράνη και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, δεν έχει βγει ποτέ εκτός Γερμανίας και εκτέθηκε μόνο μία φορά στην Κρατική Βιβλιοθήκη, από τότε που επανασυστάθηκε μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βίβλος του Γουτεμβέργιου θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης θησαυρών της UNESCO, με την επωνυμία «100 επιλεγμένα αντικείμενα της μνήμης του κόσμου». 
  • Τόσο η Κορέα όσο και η Γερμανία διεκδικούν τον τίτλο του εφευρέτη της τυπογραφίας και το 2005, στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, η Κορέα παρουσίασε το Τζικτζί Σιμτσέ Γιοτζεόλ, το ιερό βιβλίο που είχαν τυπώσει βουδιστές μοναχοί το 1377, και το οποίο βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και θεωρείται ως το παλαιότερο τυπωμένο βιβλίο. Ο Γουτεμβέργιος, προφανώς δεν ήταν ενήμερος για αυτό, όταν, 75 χρόνια αργότερα, δημιούργησε τη δική του τεχνολογία, με την οποία τύπωσε 180 αντίτυπα της βίβλου. Χρειάστηκε τρία χρόνια για το καθένα με τα περισσότερα να τυπώνονται σε χαρτί εκτός από 30 για τα οποία, πλούσιοι πελάτες ζήτησαν η εκτύπωση να γίνει σε μεμβράνη. 
  • Από τις 180 βίβλους του Γουτεμβέργιου με τις συνολικά 1282 σελίδες, 49 εξακολουθούν να υπάρχουν. Τη συσκευασία της βίβλου που θα ταξιδεύσει έχει αναλάβει μία ειδική εταιρεία, η οποία θα τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο σε ειδικό φορτηγό που απορροφά τους κραδασμούς. 
  • Το βιβλίο θα ασφαλιστεί για 25 εκ. ευρώ και θα φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από «ειδικούς που μεταφέρουν εκατοντάδες πολύτιμα έργα τέχνης κάθε μέρα», όπως είπε ο Έεφ Ονεργκάουφ, επικεφαλής του τμήματος χειρογράφων της βιβλιοθήκης του Βερολίνου. Στη Σεούλ, δεν θα μπορεί να το αγγίζει κανείς. Η βίβλος θα είναι σε μία γυάλινη θήκη με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φωτισμό να έχουν οριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές συντήρησης. Η θερμοκρασία θα είναι μεταξύ 18 και 23 βαθμών Κελσίου. 
  • «Το φως και ο αέρας καταστρέφουν τα παλαιά βιβλία και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να εκθέτουμε αυτό το βιβλίο μονίμως στο Βερολίνο», είπε η Σνάϊντερ-Κεμφ. Στο Βερολίνο, οι ακαδημαϊκοί που θέλουν να το δουν, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και να επικαλούνται σοβαρό λόγο.

No comments: