Thursday, September 30, 2010

Το «ψηφιακό ΕΚΕΒΙ» στην e-Learning Expo 2010 (2-3 Οκτωβρίου 2010)


Με κεντρικό σλόγκαν «Μ’ ένα κλικ γνωρίστε τον κόσμο του βιβλίου» το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει στην έκθεση e-Learning Expo 2010, που πραγματοποιείται το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, ό τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στο Eκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Λεωφ. Ποσειδώνος 41-43, Γλυφάδα).

Στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πλούσιο περιεχόμενο του κόμβου www.ekebi.gr που λειτουργεί αναβαθμισμένος αισθητικά, λειτουργικά και τεχνικά από τον Ιούνιο του 2008 και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ενότητες και νέο υλικό κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών του βιβλίου αλλά και των βιβλιόφιλων κάθε ηλικίας και ενδιαφέροντος. [η επισκεψιμότητα έχει διπλασιαστεί μέσα σε 2 χρόνια: 48.000 το μήνα κατά μέσο όρο, από 138 χώρες – μετά την Ελλάδα ακολουθούν Κύπρος, Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Βέλγιο κ.λπ.].

Εκτός από την πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα δράσεων του ΕΚΕΒΙ που προωθούν τη φιλαναγνωσία, σημαντικό επαγγελματικό και εκπαιδευτικό εργαλείο αποτελούν: η ενότητα «έρευνες και στατιστικές» που παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει για τα τελευταία δεδομένα στην αγορά του βιβλίου αλλά και τα ψηφιακά αρχεία του ΕΚΕΒΙ: Σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων, μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων, λογοτεχνικών περιοδικών (ψηφιοποιημένα), λογοτεχνικών βραβείων, μεταφραστών, εικονογράφων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών, περιοδικών λόγου και στοχασμού, ελληνικής ποίησης, βιβλίων τέχνης, επιστημών του ανθρώπου κ.ά

Επίσης οι βιβλιόφιλοι μπορούν να μαθαίνουν τα νέα του βιβλίου λαμβάνοντας στο e-mail τους το μηνιαίο NewLetter του ΕΚΕΒΙ αλλά και να αναζητήσουν τις εκδηλώσεις βιβλίου που γίνονται σε όλη την Ελλάδα στην πρώτη σελίδα του κόμβου του ΕΚΕΒΙ «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο». Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΚΕΒΙ στην έκθεση e-Learning Expo 2010 που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και παιδιά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ενότητες:
  • Μικρός Αναγνώστης» ο νέος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το ΕΚΕΒΙ με στόχο να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει -την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί σε γονείς και παιδιά ότι το βιβλίο είναι μόνον διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού. [Σε λιγότερο από ένα μήνα έχει ξεπεράσει τους 25.000 επισκέπτες].

  • «Λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες» που δημιούργησε το ΕΚΕΒΙ από τον Ιούλιο 2010, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς. Με πρώτο τον Γιάννη Ρίτσο να έχει κερδίσει την προτίμηση των διαδικτυακών αναγνωστών (10.172 επισκέπτες από τον Ιούλιο που ξεκίνησε η λειτουργία του έως σήμερα) ενώ ακολουθεί ο Καββαδίας με 7.500 επισκέπτες και μετά Τσίρκας, Καραγάτσης, Πετζίκης, οι λογοτεχνικές ιστοσελίδες αποτέλεσαν μια νέα πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό κυρίως από τους νέους. [Παρότι μεσολάβησαν οι καλοκαιρινές διακοπές η επισκεψιμότητα συνολικά έχει ξεπεράσει τις 30.000].

  • «ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ» η πιο πλήρης μηχανή αναζήτησης που περιλαμβάνει όλη την τρέχουσα ελληνική βιβλιοπαραγωγή: 160.000 βιβλία on line, 90.000 συγγραφείς και μεταφραστές, 400.000 επισκέπτες το μήνα.

Σκοπός της έκθεσης e-LearningExpo είναι να αποτελέσει ένα πεδίο ανταλλαγής τεχνογωνσίας, ανοικτής συζήτησης και συνεργασίας σχετικά με τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση καθώς και τη δια βίου μάθηση οι οποίες επιδιώκουν την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων και των προγραμμάτων τυπικής και άτυπης δια βίου μάθησης. Η θεματολογία της φετινής έκθεσης «Ηλεκτρονική μάθηση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και κοινωνική ευημερία (E-learningforbetterqualityoflifeandsocialwellbeing)». συνάδει με τις δραστηριότητες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.elearningexpo.gr/

No comments: