Χρειάστηκαν τρία χρόνια αγώνα της Ερης Ρίτσου, κόρης του μεγάλου μας ποιητή, για να καταφέρει να πείσει το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού για το αυτονόητο και εξόφθαλμο: Οτι το σπίτι που μεγάλωσε ο Γ. Ρίτσος στη Μονεμβασιά - η οποία είναι κηρυγμένο μνημείο στο σύνολό της - όχι μόνο καταστρέφεται αισθητικά από το σπίτι που κατασκευάστηκε - παρανόμως - ακριβώς μπροστά στην πόρτα του, κυριολεκτικά(!) αλλά απειλείται και άμεσα από την υγρασία που προκαλεί αυτή η βίαιη γειτνίαση.
Το χειρότερο όμως είναι ότι την άδεια για την κατασκευή του σπιτιού την έδωσε η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία (η αρμόδια 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων) και χρειάστηκε η προσφυγή της Ερης Ρίτσου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά της απόφασης της 5ης ΕΒΑ, για να δικαιωθεί, ομοφώνως, κατά τη συζήτηση του θέματος στην προχτεσινή συνεδρίαση.
Με το θέμα ασχολήθηκε ο «Ρ» το 2008, όταν άρχισε να χτίζεται το σπίτι μπροστά από το σπίτι του ποιητή, με την κατασκευή να ολοκληρώνεται το 2009, οπότε, κατά «διαβολική» σύμπτωση είχε ανακηρυχθεί «Ετος Ρίτσου» από το ίδιο το ΥΠΠΟ. Από την αρχή της υπόθεσης, η Ερη Ρίτσου κατέθεσε ατράνταχτα στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι το σπίτι του ποιητή προϋπήρχε του κτίσματος, στη θέση του οποίου χτίστηκε η πρόσφατη κατασκευή και ότι αυτό το κτίσμα ουδέποτε είχε όροφο. Παρά την έλλειψη στοιχείων περί του αντιθέτου, η 5η ΕΒΑ έδωσε άδεια για την κατασκευή του σπιτιού, ενώ το Τοπικό Συμβούλιο απέρριψε τις ενστάσεις της Ερης Ρίτσου! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη του ΚΑΣ εξοργίστηκαν για την αντιμετώπιση του θέματος από την υπηρεσία, αφού, ακόμη και με τις φωτογραφίες αποδεικνύονταν όλα τα παραπάνω!
Αν και συμβολικό, λόγω του ειδικού βάρους του ποιητή, το πρόβλημα αυτό δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει η Μονεμβασιά. Η Ερη Ρίτσου είπε χαρακτηριστικά ότι η Μονεμβασιά έχει μετατραπεί σε «τεράστια τουριστική επιχείρηση», ενώ πριν «ήταν ένας χώρος που έμπαινες και με τα μνημεία της ταξίδευες σε άλλες εποχές». Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε εμείς, το ΥΠΠΟ-Τ θα έπρεπε να ασχοληθεί με την πόλη - μνημείο της Μονεμβασιάς γενικά και με το σπίτι του Ρίτσου ειδικά, πριν φτάσουν εδώ τα πράγματα.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, αφού η γγ του ΥΠΠΟ-Τ, Λ. Μενδώνη, ζήτησε να γίνει ΕΔΕ. Πάντως, από τη στιγμή που υπογραφεί η γνωμοδότηση του ΚΑΣ από τον υπουργό, το σπίτι, λογικά, πρέπει να γκρεμιστεί και να απελευθερώσει το σπίτι που μεγάλωσε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης... [Ριζοσπάστης, 16/09/2010]
No comments:
Post a Comment