Monday, September 20, 2010

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ένας νέος πολιτιστικός οργανισμός θα ενταχθεί στη ζωή της Αθήνας και της χώρας. Είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ένας σύγχρονος πολυχώρος αιχμής και υψηλής τεχνολογίας στη λεωφόρο Συγγρού, με ένα σύγχρονο αμφίδρομο πρόγραμμα για τις τέχνες, τις ιδέες και τις επιστήμες, όπου το παρελθόν αντιμετωπίζεται ως παρόν και μέλλον, και αντίστροφα. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που, για την κοινωνία μας, είναι και πολιτισμική κρίση, κρίση αξιών αλλά και αποθέωση του κυνισμού (που εκφράζεται μέσα από την αλήθεια της ρήσης «ο σώζων εαυτόν σωθήτω») τα εγκαίνια της Στέγης έχουν ασφαλώς συμβολική σημασία.

Η Στέγη θα εγκαινιαστεί με ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Οι Διάλογοι των Αθηνών» και θα πάρει ουσιαστικά τη μορφή ενός διαρκούς και ανοικτού meeting εργασίας με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Γι΄ αυτό το συνέδριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συνεργάζεται με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Ακαντέμια ντέι Λιντσέι, το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, η Ακαδημία Αθηνών, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η εξωστρέφεια και ο πολιτισμικός κοσμοπολιτισμός βρίσκονται στο υπόβαθρο της πρώτης διοργάνωσης της Στέγης, που θα γίνει από τις 24 ως τις 27 Νοεμβρίου.

Η διερεύνηση των σύγχρονων προβλημάτων μέσα από την οπτική της ελληνικής σκέψης είναι η ιδέα που διατρέχει όλο το συνέδριο. Η υλοποίησή της θα επιδιωχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες, με διαχρονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Οι ενότητες αυτές έχουν τίτλους δηλωτικούς για τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως «Ταυτότητα και ετερότητα», «Ιστορία και ιστορίες», «Λόγος και τέχνη», «Δημοκρατία και πολιτεία», «Επιστήμη και ηθική», «Ποιότητα ζωής». [...] ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ | Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=355383&dt=19/09/2010#ixzz108UZ0TZ2

No comments: