- Αγγλος, πακιστανικής καταγωγής, ο 55χρονος σήμερα Χανίφ Κιουρέισι [Hanif Kureishi] εμφανίστηκε στην αγγλόφωνη λογοτεχνία αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ είχε ήδη δοκιμαστεί στη δραματουργία και στο σενάριο.
Στα μυθιστορήματά του μιλούσε εξίσου τολμηρά και χωρίς ταμπού, για το «άλλο» Λονδίνο των φτωχικών συνοικιών, των μεταναστών, των φυλετικών διακρίσεων, της ρατσιστικής βίας, της αμφισεξουαλικότητας, αλλά και των δυναμικών μουσικών ρευμάτων. Εκτοτε έγινε πανευρωπαϊκά γνωστός και συνήθισε στα βραβεία. Ομως το βραβείο που απέσπασε την Παρασκευή έχει άλλη βαρύτητα. Διότι το Pen Pinter prize φέρει την κληρονομιά του αδάμαστου μαχητικού πνεύματος του
Χάρολντ Πίντερ (1930-2008).
Το βραβείο θεσπίστηκε πέρυσι απ' το
αγγλικό Pen στη μνήμη του αντιπροέδρου του, σπουδαίου νομπελίστα δραματουργού και ποιητή, με την υπόσχεση να αναζητά κάθε χρόνο έναν λογοτέχνη που η γραφή του θα συνιστά ένα «ατρόμητο βλέμμα στον κόσμο». Πέρυσι η κριτική επιτροπή, με την τιμητική συμμετοχή της συζύγου του Πίντερ,
λαίδης Αντόνια Φρέιζερ, αλλά και
Τομ Στόπαρντ, είχε επιλέξει τον ποιητή
Τόνι Χάρισον.
Και φέτος, αναζητώντας αντιστοίχως ένα «ξεχωριστό λογοτεχνικό ταλέντο» που να ανταποκρίνεται στην πιντερική ρήση υπέρ της «άγριας πνευματικής αποφασιστικότητας... να ορίσεις την πραγματικότητα στις ζωές και στις κοινωνίες μας», επέλεξαν τον Κιουρέισι. Η Αντόνια Φρέιζερ δήλωσε μάλιστα πως η επιλογή του Κιουρέισι, συγγραφέα βραβευμένου με Whitbread το 1990 για το πρώτο μυθιστόρημά του «Ο Βούδας των προαστίων» και υποψηφίου για Οσκαρ (1984) για το σενάριό του στο περίφημο «Ωραίο μου πλυντήριο» του Φρίαρς, «θα είχε κάνει υπερήφανο τον Πίντερ: ο Κιουρέισι λέει απροκάλυπτα την αλήθεια για τη ζωή στον πολυεθνικό κόσμο μας, πέρα από κοινοτοπίες ή πολιτικές ορθότητες».
Η οξυδέρκεια και η παρατηρητικότητα του Κιουρέισι είχαν φανεί ήδη από τα θεατρικά του ή τα σενάριά του. Το στίγμα του, όμως, το έδωσε ακόμα πιο καθαρά στη μυθιστοριογραφία του, αρχής γενομένης από τον αρκετά αυτοβιογραφικό «Βούδα των προαστίων». Ακολούθησαν τα «Οικείες απιστίες» (το οποίο έγινε από τον ίδιο τον Κιουρέισι και σενάριο για το «Intimacy» του Σερό), «Μεσάνυχτα όλη μέρα» (2000), «Το χάρισμα του Γκάμπριελ» (2002), «Το σώμα» (2004), «Κάτι έχω να σας πω» (2009), μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά (από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»).
Ο Κιουρέισι θα παραλάβει το βραβείο του Πεν-Πίντερ καθώς και τις 1.000 λίρες (1.452 ευρώ) που το συνοδεύουν, στις 20 Οκτωβρίου. Στην ίδια εκδήλωση ο ίδιος θα προλογίσει και το έτερο βραβείο Πεν-Πίντερ για «Συγγραφέα με κουράγιο», που δίνεται σ' έναν λογοτέχνη που έχει υποστεί διώξεις για τις πεποιθήσεις του. Φέτος επιλέχθηκε η Μεξικανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Λίντια Κάτσο, η οποία έφτασε να φυλακιστεί όταν ξεσκέπασε σε βιβλίο της υψηλών διασυνδέσεων κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας.
- ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
No comments:
Post a Comment