Monday, September 13, 2010

Ανοίγει και πάλι από τις 20 Σεπτεμβρίου η Βιβλιοθήκη του Βατικανού


Εντυπωσιακό το εσωτερικό της βιβλιοθήκης μετά τις επισκευές
Εντυπωσιακό το εσωτερικό της βιβλιοθήκης μετά τις επισκευές (Φωτογραφία:  Associated Press)
Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, μία από τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, ανοίγει και πάλι τις πύλες της για τους μελετητές στις 20 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε κλειστή επί τρία χρόνια για επισκευές και εγκατάστασης μέτρων ασφαλείας.

Όπως εξήγησε ο καρδινάλιος Ραφαέλε Φαρίνα τα έργα ήταν απαραίτητα επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα ακόμη και στον σκελετό του κτιρίου που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. «Λόγω του εύρους των εργασιών και του θορύβου που συνεπάγονταν αυτές κρίναμε αναγκαίο και αναπόφευκτο να κλείσουμε τη βιβλιοθήκη», εξήγησε ακόμη ο Φαρίνα.

Ο Πάπας Βενέδικτος «παρακολουθούσε από κοντά» τις εργασίες, διαβεβαίωσε ο καρδινάλιος, προσθέτοντας ότι είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη μόλις ολοκληρώνονταν τα έργα.

Το κόστος των εργασιών έφτασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από την ίδια τη Βιβλιοθήκη και από Ιταλούς και ξένους χορηγούς.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των χώρων, όπως τα αναγνωστήρια που στεγάζονται σε αίθουσες με νωπογραφίες στα ταβάνια, η Βιβλιοθήκη θα διαθέτει στο εξής ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της διάθεσης των βιβλίων που επιτρέπει να εντοπίζεται κάθε έργο και θα εμποδίζει την έξοδό του από το κτίριο.

Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο βιβλία –τα παλαιότερα από αυτά ανάγονται στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες– και 150.000 χειρόγραφα. Μεταξύ αυτών είναι και η ακριβότερη Βίβλος του κόσμου για τη διακόσμηση της οποίας χρησιμοποιήθηκε 1,5 κιλό χρυσάφι, όπως αποκάλυψε ο συντηρητής των ελληνικών χειρογράφων, Σεβέρ Βόικου.

Η προσωρινή παύση λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η οποία δέχεται κάθε χρόνο περίπου 4000 ερευνητές, είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία των τελευταίων, πολλοί από τους οποίους απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό]

No comments: