Sunday, September 5, 2010

Αντιδράσεις συγγραφέων για το «λουκέτο» στα «Ελληνικά Γράμματα»

Δεν τα κατάφεραν τα «Ελληνικά Γράμματα». Ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους «έπεσε» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, μετά 53 χρόνια ζωηρής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, που πέρασε στον γιο του, Παύλο, οπότε «άνοιξε» μία νέα περίοδος για την επιχείρηση, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και το non fiction.

To 1990 τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων. Το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%.

Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Εκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου.

Απογοητευμένος από την εξέλιξη και συνάμα αισιόδοξος για το μέλλον, εμφανίστηκε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. «Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα «Ελληνικά Γράμματα» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων», είπε.
 
«Είναι γνωστό πως υπήρχε μια κρίση στα «Ελληνικά Γράμματα», αλλά ήρθε το μεγάλο κύμα της γενικότερης κρίσης και παρέσυρε και τον εκδοτικό οίκο. Τα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης, και για μένα είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Η συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους εκεί, υπήρξε θερμή, γενναιόδωρη και με μεγάλο σεβασμό και ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν γρήγορα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει η σπάταλη υπερπαραγωγή τίτλων και οι εκδόσεις να περιοριστούν σε βιβλία, που πραγματικά αξίζει να εκδοθούν», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Ο Γιώργος Μανιώτης, που δεν είχε πληροφορηθεί την είδηση, δήλωσε σοκαρισμένος. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξανθούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα οποιουδήποτε τύπου και ότι οι συγγραφείς δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα συμβεί στο μέλλον. «Γνωρίζω ότι τα οικονομικά προβλήματα στα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν αρκετά παλιά. Προφανώς, επρόκειτο για πολύ σοβαρή κατάσταση, που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Γράμματα συνεργάζονται με συγγραφείς, από τον Ουμπέρτο Εκο μέχρι τον Μπαμπινιώτη και τον Πελεγρίνη. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά αυτό που με λυπεί πάνω από όλα, είναι ότι περίπου 100 άνθρωποι από το διοικητικό προσωπικό είναι χωρίς δουλειά».

Ο Κώστας Μουρσελάς δήλωσε: «Τι να πει ένας συγγραφέας; Λυπάται και ντρέπεται αφάνταστα για την κατάντια της χώρας μας. Θα ήθελα να ακούσω τι λένε οι υπεύθυνοι. Κάθε βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος, που κλείνει, βυθίζει στην πνευματική άβυσσο τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους».

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους συγγραφείς τους οίκου δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη και μόλις χθες κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, ύστερα από εργασία 20 χρόνων και διαβεβαιώσεις για έξοδο από την κρίση -για την οποία ήταν ενημερωμένοι- νιώθουν τώρα απογοήτευση. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ]

No comments: