Wednesday, September 29, 2010

Μαύρα μαντάτα για τους εκδοτικούς οίκους

Η οικονομική κρίση που χτύπησε, λίγο μετά τα μπάνια του λαού, τα «Ελληνικά Γράμματα», είναι μόνον η κορύφωση ενός προβλήματος που ταλανίζει, τα τελευταία χρόνια, τον εκδοτικό χώρο.
Φοβόμαστε ότι από εδώ και πέρα το κλείσιμο ενός μεγάλου και ιστορικού «μαγαζιού» θα προκαλέσει ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων, χωρίς επιστροφή. 

Οι χονδρέμποροι αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στους εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να σφραγίζονται από την Εφορία («Κατάρτι»). Ιστορικά ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία βρίσκονται μία ανάσα πριν από το λουκέτο. Η «Φωλιά του Βιβλίου» έχει περιοριστεί σ' ένα ισόγειο, και ξεπουλάει όσο όσο το στοκ για να βγάλει ο ιδιοκτήτης του Θωμάς Κακουλίδης τα τσιγάρα του! Ο «Κάουφμαν» ανεβάζει στις βιτρίνες του ό,τι βιβλία έχουν απομείνει στην αποθήκη του. 

Ο «Ελευθερουδάκης» βρίσκεται στα δικαστήρια με συναδέλφους του, γιατί παραβιάζει την ενιαία τιμή του βιβλίου, πουλώντας τα σχολικά βιβλία με έκπτωση πάνω από το νόμιμο ποσοστό του 10%. Μαθαίνουμε ότι το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» πάει από το κακό στο χειρότερο, γιατί δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους προμηθευτές του. Εδώ και μήνες, έχει παρουσιαστεί οικονομική δυσπραγία και στον «Κέδρο», τον ιστορικό εκδοτικό οίκο, αλλά οι ιδιοκτήτες του διαψεύδουν τις φήμες ότι πάει για κλείσιμο. 

Ολα αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο ιδιοκτητών. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μέσω του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, κατεβαίνουν σήμερα σε απεργία, θέλοντας να στηρίξουν τους απολυμένους των «Ελληνικών Γραμμάτων». Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια δεν διαπραγματεύεται, παρά κατακτιέται με αγώνες σε κάθε χώρο εργασίας. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που πάνε να κάνουν πράξη έναν εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να βγουν και πάλι κερδισμένοι, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση και να βάλουμε ως ανάχωμα την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα, τους αγώνες μας».

No comments: