Tuesday, September 7, 2010

"Εφυγε" η ποιήτρια Ειρήνη Μάρκου

  • Η μεγάλη λαϊκή ποιήτρια από την Απείρανθο της Νάξου, η Ειρήνη Μάρκου (ή Βοντορήνη), που είχε μοναδική έμπνευση, στιχουργία και συγχρόνως σύλληψη των αληθειών της ζωής, δεν μένει πια μαζί μας. Εφυγε στις 24 Αυγούστου πλήρης ημερών και αναπαύεται στο κοιμητήριο του Περιστερίου.
Στην τελευταία της κατοικία τη συνόδευσαν η πολυμελής οικογένειά της, λιγοστοί γνωστοί και φίλοι, προσφέροντάς της ένα τελευταίο μπουκέτο με καλοκαιρινά λουλούδια. Ανάμεσα στα στεφάνια ξεχώριζε αυτό που έστειλαν οι συγχωριανοί της από την Απείρανθο.

«Πώς να στολίσει κανείς τις λέξεις όταν πρέπει να μιλήσει για σένα;», αναρωτήθηκε ο συμπατριώτης [δάσκαλος] Μάνος Ι. Ελευθερίου, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το έργο της. Και την αποχαιρέτισε με δύο λόγια και μερικούς από τους 232 στίχους από το ποίημά της «Τ’ ανεμόμυλου το τέλος», όπως και από το 7.994 στίχων, βραβευμένο ποίημά της «Τα σαράντα χοχλίδια»

«Η ζωή σου ήτονε ένας αγώνας που χωρίς ευτόν, όμως, η ζωή δεν είναι ζωή, δεν έχει ουσία…»
«Καλή μου κερά Ρήνη, άφησες ένα τεράστιο έργο που αναγνώρισε ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών, με το οποίο ασχολήθηκαν -και θα ασχολούνται στο μέλλον- πανεπιστήμια, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθερίου, που ήταν φανερά συγκινημένος. [Espresso, 07/09/2010]

No comments: