Thursday, September 9, 2010

Εξω από το Booker ο Τσιόλκας

  • Ο Ελληνοαυστραλός Χρίστος Τσιόλκας με το ευπώλητο «Χαστούκι» του έφτασε πρώτη φορά μέχρι τη μακρά λίστα του φετινού Booker. Τελικά, όμως, δεν κατάφερε να μπει στη μικρή λίστα, οπότε θα αύξανε τις πιθανότητές του να γευτεί τη νίκη του μεγαλύτερου βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου. Δεν τον πήραν δα και τα χρόνια, για να τα βάψει μαύρα. 
Εν τούτοις, η Αυστραλία έχει στη μικρή λίστα του Booker, που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Αντριου Μόσιον, ένα διαχρονικό λογοτεχνικό χαρτί. Τον δύο φορές τιμημένο με το εν λόγω βραβείο Πίτερ Κάρεϊ («Οσκαρ και Λουσίντα», 1988 και «Η αληθινή ιστορία της συμμορίας Κέλι», 2001). Το τελευταίο μυθιστόρημά του «Parrot and Olivier in America», ένα εγκώμιο στον Γάλλο στοχαστή Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859), βρίσκεται στη λίστα των έξι υποψηφίων για το Man Booker Prize 2010. Ο νικητής, ο οποίος θα γίνει γνωστός στις 12 Οκτωβρίου, θα εισπράξει 50.000 λίρες. Οι πέντε συνυποψήφιοί του της μικρής λίστας θα πάρουν από 2.500 λίρες. Στην τελική εξάδα δεν έφτασε ούτε το βιβλίο του Ντέιβιντ Μίτσελ, «The thousand autumns of Jacob de Zoet» που συζητήθηκε κι αυτό έντονα - μια αναφορά στις υπό ολλανδική κατάκτηση ανατολικές Ινδίες. 

Η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια για το βραβείο είναι η 41χρονη Ιρλανδή Εμα Ντάναχου με το «Room». Βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της, που έζησαν φυλακισμένες για πολλά χρόνια σ' ένα μικρό δωμάτιο. 

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι:
* Η τιμημένη με Orange Αντρέα Λίβι για το «The long song», με θέμα τα τελευταία χρόνια της αποικιοκρατίας στην Τζαμάικα.
* Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον -υποψήφιος δύο φορές στη μακρά λίστα, το 2002 με το «Who's sorry now?» και το 2006 με το «Kalooki nights»- χάρη στην εγκεφαλική κωμωδία του για το πένθος «The finkler question».
* Ο πειραματιστής Τομ ΜακΚάρθι με το «C» για έναν ασυρματιστή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος δραπετεύει από ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
* Ο Νοτιοαφρικανός Ντέιμον Γκάλγκουτ -στη μικρή λίστα το 2003 το «The god doctor»- χάρη στο «In a strange room», με ήρωα ένα νεαρό άντρα που ταξιδεύει σε Ελλάδα, Ινδία και Αφρική. 

«Είναι μεγάλη για μας τιμή και συναρπαστική πρόκληση να διαλέξουμε τα έξι εξαιρετικά καλά μυθιστορήματα. Αισθανόμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει μια πλούσια ποικιλία τεχνοτροπιών και θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση μας δίνουν μια βαθιά προσωπική απόλαυση», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

No comments: