Saturday, September 25, 2010

Βιβλίο: Προσφορές «1+1» σε βιβλία μαθητών

  • Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010
Το τελευταίο διάστημα, οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες παρατήρησαν ότι κατά μέσον όρο, ο κάθε αναγνώστης που πήγαινε στο ταμείο του βιβλιοπωλείου ξόδευε λιγότερα από 20 ευρώ. Κι αυτή ήταν διαπίστωση καλοκαιρινή, που παραδοσιακά είναι η καλύτερη περίοδος για τα βιβλιοπωλεία. Ηταν το καμπανάκι για να σκεφτούν τρόπους ώστε και περισσότερος κόσμος να μπει στα βιβλιοπωλεία και περισσότερα βιβλία να αγοράσει, με λίγα χρήματα. «Ψάχνουμε τρόπους ώστε να συμπιεστεί η τιμή του βιβλίου. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το μικρό τιράζ. Ενα μπεστ σέλερ έχει περισσότερες δυνατότητες συμπίεσης της τιμής», λένε από τις εκδόσεις «Καστανιώτης», που το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησαν ένα πείραμα που πήγε πολύ καλά, όπως λένε: οι τίτλοι των βραβευμένων με Νομπέλ συγγραφέων που στεγάζονται στις εκδόσεις διανεμήθηκαν και στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία με τιμή κάθε τόμου 5,90 ευρώ! «Αλλά χωρίς έκπτωση στην ποιότητα», όπως τονίζουν.

Ηδη, με το ξεκίνημα του φθινοπώρου και των σχολείων, όσοι εκδότες έχουν στον κατάλογό τους εκπαιδευτικά βοηθήματα κάνουν διάφορες προσφορές: οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» –που πριν από 2-3 χρόνια ξεκίνησαν το 1+1 (με την τιμή του ενός βιβλίου ο καταναλωτής αγοράζει άλλο ένα της επιλογής του) – μετέφεραν το μέτρο και στα εκπαιδευτικά βιβλία. Το ίδιο κάνουν και οι εκδόσεις «Πατάκης», που προσφέρουν δωρεάν ένα ακόμα εκπαιδευτικό βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και εκπτωτικά πακέτα με 8 ευρώ μόνο για εκπαιδευτικά ψηφιακά βιβλία, ενώ ολοκληρώθηκε μια προσφορά που αφορούσε σχολεία ή μονογονεϊκές οικογένειες, που μπορούσαν να αγοράσουν ό, τι βιβλία ήθελαν με 200 ευρώ.

Ολοι οι εκδότες λένε ότι αναζητούν τρόπους συμπίεσης της τιμής και κυρίως τρόπους που θα φέρουν περισσότερο κόσμο στα βιβλιοπωλεία. Οι μεγάλοι εκδότες προσπαθούν να διευκολύνουν τους βιβλιοπώλες ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να κάνουν ευνοϊκές προσφορές προς τους αναγνώστες.
Πάντως, είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον τα μπεστ σέλερ –όπου το τιράζ είναι μεγάλο– το επόμενο διάστημα θα είναι φθηνότερα και ότι όλο και συχνότερα θα συναντάμε συμφέρουσες προσφορές για αξιόλογα και σημαντικά βιβλία.

No comments: