Thursday, September 23, 2010

Νικηφόρος Βρεττάκος: Ο ποιητής «επιστρέφει» στην Πλούμιτσα

«Με τις οικονομίες αυτού του χρόνου σκέφτομαι να επιδιορθώσω το σπίτι της Πλούμιτσας. Ποιος ξέρει; Ισως κάποτε μπορέσει να γίνει ένα πνευματικό κέντρο για τους απωθημένους από την εποχή μας ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν την αυταπάτη της στερεότητας και της μακροημερεύσεως αυτού του κόσμου» έγραφε πριν από 38 χρόνια στο Παλέρμο ο αυτοεξόριστος τότε, εξαιτίας της δικτατορίας, Νικηφόρος Βρεττάκος.
Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί ο ποιητής... επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, με αφορμή την αποκομιδή των οστών του από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και τη μεταφορά τους σε κρύπτη στον Αγιο Γεώργιο Πλούμιτσας. Θα τελεστεί θρησκευτική τελετή στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αποκάλυψη της προτομής του ποιητή, ενώ στον υπαίθριο χώρο των εκδηλώσεων, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας, ο πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Βιτσέντζο Ρότολο, ο μεταφραστής του ποιητή στα αγγλικά, καθηγητής του ΑΠΘ Ντέιβιντ Κόνολι και ο φιλόλογος Παναγιώτης Βρεττάκος θα αναφερθούν στη ζωή και στο έργο του.

Στο «Καταφύγιο του ποιητή», το πατρικό σπίτι στην Πλούμιτσα, θα ξεναγήσει τους καλεσμένους ο γιος του Κώστας Βρεττάκος. Σκοπός είναι ο χώρος, ο οποίος αναστηλώθηκε πρόσφατα, να γίνει επισκέψιμος και να φιλοξενεί τους φίλους του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου. Εκεί θα εκτίθενται φωτογραφίες και αντίγραφα του Αρχείου Βρεττάκου το οποίο απόκειται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, σύμφωνα με δική του επιθυμία.

No comments: