Tuesday, September 14, 2010

Με το χρυσό μετάλλιο Σβάιτσερ

  • Την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το οικουμενικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη τίμησε ο Οργανισμός «Αλβέρτος Σβάιτσερ», απονέμοντάς του μεταθανάτια το Χρυσό Μετάλλιο του Αλ. Σβάιτσερ. 

Στην είσοδο του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά  

Στην είσοδο του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά  

Ηταν στενές και γνωστές άλλωστε οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο οικουμενικών διανοουμένων, (φωτ. κάτω στο Γκούσμπαχ το 1955), αφού ο Αλσατός γιατρός και ιεραπόστολος είχε εμπνεύσει τον μεγάλο Κρητικό για τη συγγραφή του έργου «Ο φτωχούλης του Θεού», το οποίο και του αφιέρωσε. 

Η πρωτοβουλία να δοθεί η τιμητική αυτή διάκριση ανήκε στον βαρόνο Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου, αντιπρόσωπο του αυστριακού Οργανισμού στην Ελλάδα, ο οποίος και παρέδωσε το μετάλλιο στον πρόεδρο του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης, καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, τιμώντας έτσι έμμεσα και αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του μουσείου. 


 Καζαντζάκης - Σβάιτσερ

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά Ηρακλείου, τηλ.: 2810-741689, www.kazantzakis-museum.gr. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στον ανακαινισμένο χώρο, ο κ. Χατζηδημητρίου ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Αλβέρτου Σβάιτσερ, ως γιατρού, φιλοσόφου, μουσικού, μουσικολόγου και μεγάλου ανθρωπιστή. Η Αθηνά Βουγιούκα, φιλόλογος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο ανδρών στην ομιλία της με τίτλο «Καζαντζάκης-Σβάιτσερ: δρόμοι παράλληλοι». 

Να σημειωθεί πως ο Αυστριακός Οργανισμός «Albert Schweitzer» (Αλβέρτος Σβάιτσερ), με έδρα τη Βιέννη, συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ ταυτόχρονα το 2010 αποτελεί «Ετος Αλβέρτου Σβάιτσερ» με την επέτειο των 45 χρόνων από τον θάνατο και των 135 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου αυτού ανθρωπιστή. *

No comments: