Tuesday, September 21, 2010

Η Λευκάδα εξοφλεί το χρέος της

  • «Η Λευκάδα τιμά τη μνήμη κάποιου απ' αυτούς στους οποίους χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος της αυτοσυνειδησίας μας».
Παραφράζοντας τα λόγια του Αγγελου Δεληβορριά, σχετικά με τα όσα είχε πει για το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη, έρχεται η σειρά αυτού του ιονιοπελαγίτικου νησιού για να εξοφλήσει το δικό του χρέος. Το ετοιμόρροπο διατηρητέο σπίτι του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, έπειτα από επιστημονική μελέτη, ήδη εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟΤ, αναπαλαιώνεται. 

Η ιδιαιτερότητα του μουσείου, για το οποίο έγινε εκτεταμένη επιστημονική μουσειολογική έρευνα συγκρότησης συλλογής σε αρχεία της Αθήνας και της Λευκάδας, έγκειται στο ότι δεν θα είναι απλώς ένα «μουσείο κειμηλίων», αλλά ένα μουσείο για το «συνολικό φαινόμενο Αγγελος Σικελιανός»: τον ποιητή, τον δραματουργό, τον πνευματικό άνθρωπο και τον ουτοπικό οραματιστή της «παγκόσμιας αδελφοσύνης», μέσο για τη διάδοση της οποίας αποτέλεσαν οι Δελφικές Εορτές, που με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού οργάνωσαν, τον πολιτικά ενεργό διανοούμενο, τον άνθρωπο που η ασυμβίβαστη ζωή του συστοιχήθηκε με την υψηλόφρονα ποίησή του. 

Η Εθνική Τράπεζα αγόρασε το ετοιμόρροπο οίκημα και ανέθεσε όλες τις απαραίτητες έρευνες και μελέτες σε ομάδες πανεπιστημιακών. Η ΕΤΕ θα παραδώσει το μουσείο, ως κτίσμα και περιεχόμενο, στον Δήμο Λευκάδας, μετά την πλήρη ολοκλήρωσή του. Τόσο την αρχιτεκτονική-μουσειολογική όσο και τη μουσειολογική μελέτη εκπονεί επιστημονική ομάδα του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας του ΑΠΘ (Π. Τζώνος, ομ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Μ. Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, Δ. Πικοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Π. Νίτσιου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, σύμβουλος αποκατάστασης, Κ. Γαβαλά, ιστορικός-μουσειολόγος, Στ. Γαλίκας, αρχιτέκτων), με τη συνδρομή των ειδικών μελετητών του Σικελιανού (Α. Βογιατζόγλου, επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ. Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, και Φ. Κωστάκου, φιλόλογος). Την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης εκπόνησε ομάδα από το Μετσόβιο υπό τον καθηγητή Π. Τουλιάτο.

No comments: