Wednesday, September 22, 2010

Εκδήλωση μνήμης για τον Ιάσονα Δεπούντη


Στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών τιμώντας τη μακροχρόνια και σημαντική προσφορά του κερκυραίου ποιητή ΙΑΣΟΝΑ ΔΕΠΟΥΝΤΗ (1919-2008) στα Νεοελληνικά Γράμματα και στην Κέρκυρα, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.30 με τίτλο: Εξαιτίας σου, Ποίηση, καίγεται ακόμη η Τροία! (στίχος του ποιητή). Θα μιλήσουν για τον ποιητή και για την ποίησή του οι, Δημήτρης Κονιδάρης, Περικλής Παγκράτης και Κώστας Σουέρεφ. Ποιήματα του Ιάσονα  Δεπούντη θα διαβάσει ο Σπύρος Βέργης.

«Το από εμένα επιθυμητό έργο», είχε σημειώσει κάποτε, ο Ιάσων Δεπούντης «είναι συγκεντρωμένο στα εξής βιβλία: Από τη θάλασσα (εκδ. Δίφρος, 1962), Ακατοίκητη νύχτα (εκδ. Δίφρος, 1962), Systema Naturae (μια μυστική έκδοση του Χρ. Καρανάση, 1969), Κεφάλι από ρολόι / Οι χαιρετισμοί και οι ταύροι του Πάμπλο Πικασσό (Αλουάζ Ελβετίας, 1971)». Και ολοκλήρωνε: «Οι στίχοι της Ακατοίκητης νύχτας φτάνουν από τους δύσκολους καιρούς της κατοχής και του εμφύλιου. Όσο για τα ποιήματα των δύο βιβλίων Systema Naturae και Κεφάλι από ρολόι, δεν μπορώ να πω ακόμα τίποτα, κάτι σ’ αυτά θέλει να πάει πέρα από εκεί που έφτασα με τα άλλα δύο, μα δεν ξέρω πάλι».

Ο Ιάσων Δεπούντης – που ύστερα από νομικές, παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές σπουδές παρακολούθησε στην Ελβετία, όπου και είχε αυτοεξοριστεί εξ αιτίας της δικτατορίας, συνολοθεωρία (μοντέρνα μαθηματικά) – δεν έγραψε μόνο ποίηση αλλά και πεζογραφία (Θάλασσα 2, βυθός, εκδ. Φέξης 1963, Ο ύπνος των σκίουρων, εκδ. Φέξης  1964, X.A. DONNET, ο βομβαρδισμός μιας άμαχης πολιτείας, εκδ. Φέξης 1965), καθώς και δοκίμιο (Λογοτεχνία και Ψυχολογία, εκδ. Φέξης 1965), ενώ μετέφρασε και ξένους συγγραφείς (Ανθολογία Σπουν Ρίβερ του Edgar Lee Masters, Αθήνα 1966, κ.ά.).

Στα νεότερα ποιητικά βιβλία του Ιάσονα Δεπούντη μπαίνουν πλέον κυριαρχικά τα επιστημονικά σύμβολα, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, η χημεία, το κοσμικό χάος, κολάζ, φωτογραφίες, τα φράκταλ και τα κβάντα, τα κβάσαρς και το σύμπαν, οι αλγόρυθμοι, η ψηφιακή τεχνογνωσία και τεχνολογία, η γλώσσα των PC, η «κυβερνητική» και η «χαοτική»… μέσα από μια πάγια διατυπωμένη θέση για την αποδόμηση της ποιητικής τέχνης, που σημαίνει την ουσιαστική διάσωση, δικαίωση, απελευθέρωσή της και ταύτισή της με τη ζωή και υπό το πρίσμα πάντα των δύο θεμελιακών συνιστωσών της ζωής: του θαύματος της ύπαρξης και του χάους της  ανυπαρξίας, αλλά και των ανήσυχων ερωτημάτων για το αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας. Τα βιβλία αυτά ήσαν: ο Η Αλουάζ στο σώμα του (εκδ. Δωδώνη, 1987), Η ορατή (οριακή) υπέρβαση (1997), Από το ύστερο σύμπαν (2000), Systema Avium (2001), X.A. Donnet, σε κβαντικό ρυθμό (2002), Η θάλασσα μέσα στην TV (υπογράφων ως Οδυσσέας Ωκεανός, 2003), Η ζωολογία της Systema Naturae (2004), και Μετά τη ζωολογία (2005). Τα επτά τελευταία βιβλία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Κύκνειο άσμα του Ιάσονα Δεπούντη υπήρξε η δίγλωσση έκδοση του έργου Systema Naturae (2007). Η συλλογή αυτή, που πρωτοκυκλοφόρησε παράνομα στη δικτατορία, εκδόθηκε συνολικά τέσσερις φορές κι έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από την κριτική, θεωρείται από τα αριστουργήματα του ποιητή. Σήμερα κυκλοφορεί από το γερμανο-ελβετικό Οίκο Strömfeld ως δίγλωσση έκδοση, με παράλληλη μετάφραση στα γερμανικά από το γιο του ποιητή, τον Δημήτρη Δεπούντη.

No comments: