Στην Αμερική, οι καταξιωμένοι συγγραφείς τιμούν τους ομοτέχνους τους, με τους οποίους μάλιστα, εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρονιά συνυποψήφιοι για το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Φέτος, το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο PEN/Saul Bellow δόθηκε στον Ντον Ντελίλο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δεν ήταν άλλος από τον Φίλιπ Ροθ. Ως γνωστόν, και οι δύο συγγραφείς «κονταροχτυπιούνται» στο ποιος θα πάρει το Νομπέλ, ποιος είναι ο καλύτερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας κ.τ.λ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ροθ να προτείνει τον Ντελίλο για το βραβείο, για τον «συνδυασμό τρόμου, κωμωδίας και καθαρής μελωδικότητας» στο γράψιμό του. «Ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να δώσει ένα βραβείο στον Ντελίλο», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή (εκτός από τον Ροθ, την επιτροπή απαρτίζουν οι Nathan Englander και Joan Acocella).
- Ο Σολ Μπέλοου
Το βραβείο συνοδεύει το ποσό των 25.000 δολαρίων και ο Ντον Ντελίλο δηλώνει πανευτυχής. «Πρόκειται για ειδική τιμή, να μου απονέμεται ένα βραβείο που φέρει το όνομα του Μπέλοου». Ο Ντελίλο έχει στο ενεργητικό του δεκαπέντε μυθιστορήματα και τέσσερα θεατρικά έργα και ακόμα θυμάται την απόλαυση που δοκίμασε όταν διάβασε το μυθιστόρημα του Σολ Μπέλοου «Χέρτζογκ». «Δεν ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Μπέλοου με το οποίο ερχόμουν σε επαφή. Το πρώτο ήταν το “Θύμα”, η πρώτη πρόταση του οποίου (“Κάποιες νύχτες η Νέα Υόρκη είναι τόσο ζεστές όσο και η Μπανγκόκ”) έμοιαζε με μυθιστόρημα από μόνη της, ειδικά για ένα Νεοϋορκέζο», δήλωσε ο Ντελίλο στον Guardian.
«Τόσο ο Μπέλοου όσο και ο Ντελίλο», αναφέρει η επιτροπή, «έγραψαν ιστορικά μυθιστορήματα και στα πιο φιλόδοξα έργα τους, πραγματεύτηκαν τη ζωή στην Αμερική στα μέσα του εικοστού αιώνα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πότισαν το έργο τους με τη σκοτεινή γνώση που αποκτήθηκε έκτοτε. Βέβαια, στον Ντελίλο, επειδή είναι μεταγενέστερος –γεννήθηκε το 1936– η γνώση αυτή είναι μεγαλύτερη και γεμάτη με περισσότερη τρέλα».
No comments:
Post a Comment