Wednesday, September 8, 2010

Ο Ουελμπέκ κατηγορείται ως λογοκλόπος

  • Αμα ο άνθρωπος τραβάει το πρόβλημα, το πρόβλημα θα τον βρίσκει συνέχεια. Μιλάμε για τον Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος έμπλεξε πάλι: το νέο του μυθιστόρημα, «Ο χάρτης και η περιοχή», από τα φαβορί για το φετινό, πολυπόθητο Γκονκούρ, βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων. Αυτή τη φορά, ο Ουελμπέκ δεν κατηγορείται ως ρατσιστής και σεξιστής, αλλά ως λογοκλόπος.
Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος Slate.fr τον κατηγορεί ότι ξεπατίκωσε στο βιβλίο του ολόκληρες παραγράφους από την επίσημη ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Eσωτερικών, από την ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου, καθώς και από τη γαλλική έκδοση της Wikipedia.

Ο Γάλλος συγγραφέας εμφανίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Le Nouvel Observateur, ισχυριζόμενος ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «γελοίες». Ωστόσο, τόνισε ότι όπως και στις κατηγορίες περί ρατσισμού και σεξισμού, έτσι και σε αυτήν περί λογοκλοπής, «χρησιμοποιούνται βαριές έννοιες που ακόμα κι αν είναι γελοίες ως κατηγορίες, το στίγμα μένει». Ο Ουελμπέκ πρόσθεσε ότι «Αν ο κόσμος πιστεύει κάτι τέτοιο, τότε απλούστατα δεν έχουν ιδέα περί λογοτεχνίας. Ολο αυτό είναι μέρος της μεθόδου που ακολουθώ».

Το κακό είναι ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να στερήσει από τον Ουελμπέκ το Γκονκούρ – το οποίο δεν έχει κερδίσει ποτέ έως σήμερα. Φέτος, μάλιστα, δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές του είναι η Αμελί Νοτόμπ και ο δικός μας Βασίλης Αλεξάκης.

Interview. Une vidéo de Joseph Vebret #25

Exclusif: la réponse de Michel Houellebecq aux accusations de plagiat

Par ObsVideo.com
Pour que Michel Houellebecq soit à la hauteur de sa réputation, il fallait bien trouver quelque chose à lui reprocher, puisque l'ensemble de la critique s'accorde à trouver son nouveau roman globalement réussi. Depuis sa mise en vente ce vendredi 3 septembre, il est donc abondamment question, jusque sur Voici.fr, des « plagiats » qu'il aurait commis dans « la Carte et le territoire » : plagiats de notices Wikipedia, de la description d'un hôtel particulier, ou encore du site du ministère de l'Intérieur. En exclusivité pour BibliObs.com, l'écrivain a répondu à ces accusations devant la caméra de Joseph Vebret
(vidéo également disponible sur Dailymotion)
➦ Houellebecq : le monde mode d'emploi, par Arnaud Viviant
➦  On a tiré sur Houellebecq, par Bernard Géniès


No comments: