Monday, September 13, 2010

Μεγάλη μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων

  • Σε ηλικία 75 χρόνων, νικημένος από τον καρκίνο «έφυγε» χθες μια μεγάλη μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., Παναγιώτης Μουλλάς. Με πλήθος φιλολογικών αναλύσεων, κριτικών και επιμέλεια σε αρκετά κείμενα, ο Π. Μουλλάς έσβησε το βράδυ του Σαββάτου σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους 3 μήνες, όταν και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.

«Ο Παναγιώτης Μουλλάς είχε δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες, ήταν σπουδαίος κριτικός και φιλόλογος, από τους ελάχιστους της χώρας και επιπλέον είχε αρχές. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πια πνευματικοί άνθρωποι με το δικό του ηθικό βάρος. Πίστευε μέχρι τέλους ότι οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να έχουν ηθικές αρχές και να μην ξεπουλάνε το κύρος και την αξιοπρέπειά τους. Θα μας λείψει πάρα πολύ», δήλωσε στο «Εθνος» ο λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης, που ήταν μαζί του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Π. Μουλλάς γεννήθηκε το 1935 στο Κιλκίς. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι (1966-1977), όπου δίδαξε νεοελληνικά στο πανεπιστήμιο Nanterre και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα (1961-1966) και το 1977 εκλέχθηκε καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Εγραψε πλήθος βιβλίων, που χρησιμοποιήθηκαν ως εγχειρίδια στο πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων τα: «Λουκιανού: Εταιρικοί και νεκρικοί διάλογοι (προλεγόμενα, μετάφραση, σημειώσεις) Γαλαξίας 1967», «Γκ. Φλωμπέρ: Η αισθηματική αγωγή (χρονολόγιο, προλεγόμενα, βιβλιογραφία, μετάφραση, σημειώσεις), Γαλαξίας 1971, Οδυσσέας 1981», «Α. Παπαδιαμάντης αυτοβιογραφούμενος (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1974, 1981», «Γ. Μ. Βιζυηνός: Νεοελληνικά διηγήματα (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1980» κ.ά. Η κηδεία του Π. Μουλλά θα γίνει μια από τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονται οι συγγενείς του από το Παρίσι.

No comments: