Sunday, September 12, 2010

Πέθανε ο καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας Παναγιώτης Μουλάς

  • Σε ηλικία 75 ετών πέθανε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας Παναγιώτης Μουλάς - ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους - μελετητές της ελληνικής γραμματείας.
Γεννημένος το 1935 στο Κιλκίς ο Παναγιώτης Μουλλάς σπούδασε φιλολογία στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα (1961-1966) και έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι (1966-1977), όπου δίδαξε νεοελληνικά στο Παν/μιο της Nanterre και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Το 1977 εξελέγη καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Έκτοτε ζούσε και δίδασκε στη Θεσσαλονίκη. 

Είχε την φιλολογική επιμέλεια δεκάδων εκδόσεων, συνέγραψε εκατοντάδες δοκίμια - μελέτες για τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση ενώ μεταφράσεις του κλασικών έργων έχουν χρησιμοποιηθεί στο σύγχρονο θέατρο Βιβλία του: 

- Λουκιανού: Εταιρικοί και νεκρικοί διάλογοι (προλεγόμενα, μετάφραση, σημειώσεις) Γαλαξίας 1967.
-Γκ. Φλωμπέρ: Η αισθηματική αγωγή (χρονολόγιο, προλεγόμενα, βιβλιογραφία, μετάφραση, σημειώσεις), Γαλαξίας 1971, Οδυσσέας 1981.
-Α. Παπαδιαμάντης αυτοβιογραφούμενος (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1974, 1981.
-Γ. Μ. Βιζυηνός: Νεοελληνικά διηγήματα (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1980.
-Για τη μεταπολεμική μας πεζογραφία
- Κριτικές καταθέσεις, Στιγμή 1989, "ο Χώρος του Εφήμερου. Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα (Εκδ. Σοκόλη 2007 ) κ.α
Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. 
  • Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
"Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του καθηγητή Παναγιώτη Μουλά, ενός ανθρώπου που αποτελούσε, με την αφοσίωση και την επιστημονική του πληρότητα, έναν από τους πλέον ισχυρούς στυλοβάτες της νεοελληνικής γραμματείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νεοελληνική μας γλώσσα υπήρξε το πεδίο της δημιουργικότητας και η πηγή της έμπνευσής του. Είναι μεγάλη η απώλεια για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τα ελληνικά γράμματα και το νεοελληνικό λόγο, που με τόσο πάθος και συνέπεια υπηρέτησε μέχρι τέλους ο Παναγιώτης Μουλάς.".

No comments: